Prinsjesdag 201515 sep '15 16:41Aangepast op 15 sep '15 18:27

Koenders: 'Bombarderen niet genoeg, onderhandelen overheid nodig'

Auteur: Karlijn Meinders

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken meent dat ISIS bombarderen in Syrië niet voldoende zou zijn om de problemen in de regio op te lossen. Er moet ook met de overheid worden onderhandeld.

"In Irak hebben we weloverwogen ingegrepen, met een duidelijke politieke strategie -daar is een regering, daar zijn grondtroepen-, dat is er in Syrië niet", zegt Koenders over het wel of niet mee-bombarderen in Syrië. "Daar nemen nu allerlei landen initiatieven, die niet op elkaar zijn afgestemd."

Overheid erbij betrekken
Koenders meent daarnaast dat alleen ISIS bombarderen niet genoeg is om de problemen in die regio op te lossen. "Onderhandelen met Assad werkt niet, maar de staat en de overheid die hij zegt te representeren -maar die hij in feite onderdrukt- horen wel bij de toekomst van Syrië" meent Koenders. "Waar die oorlog daar eigenlijk op neerkomt: er hebben daar jarenlang grote minderheden zich niet vertenwoordigd gevoeld bij het Syrische regime en die hebben zich aangesloten bij ISIS. De juiste mensen uit de regering zullen erbij betrokken moeten worden."

Verstandig beslissen
Koenders benadrukt dat er niet binnen een paar dagen een keuze wordt gemaakt. "We gaan niet iets beslissen wat onverstandig is. Je moet niet iets doen, omdat je vindt dat je iets moet doen. Je moet alleen ergens voor kiezen als dat bijdraagt aan een oplossing voor het probleem. Er moet gezamenlijk een vuist worden gemaakt, ook militair."  Koenders is niet van mening dat de VVD en de PvdA een politiek spel spelen op dit gebied. "Iedereen weet heel goed hoe risicovol dit is en dat er haast bij geboden is, maar dat moet niet zorgen voor een manier van handelen die onverstandig is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen