
19:05 | Is de lastenverlichting van 5 miljard wel verantwoord? Dat vraagt de Raad van State zich. Dat er wel een lastenverlichting komt, maar geen grote hervorming van het belastingstelsel, noemt het ' 'een gemiste kans'.
18:30 | Volgens premier Rutte levert een nieuwe EU-top over de vluchtelingenproblemen niet genoeg op. Er moet volgens hem wel zo snel mogelijk een Europese registratiemogelijkheid komen.
De bitterballen vielen goed in de smaak bij @MinPres #Rutte pic.twitter.com/hIIWamuXdz
— BNR Nieuwsradio (@BNR) September 15, 2015
18:20 | Pechtold vindt het 'fantastisch' dat Jeroen Dijsselbloem tijd had om het tegenplan van D66 te lezen. En 'hoopvol' dat de minister van Financiën daar ook nog eens met interesse naar heeft gekeken. Maar tevreden is D66-voorman Pechtold nog niet.
17:40 | Te veel mensen, merken nog te weinig van het economische herstel, zegt PvdA-leider Samsom. Ook op het gebied van de vluchtelingencrisis moet er nog veel gebeuren.
17:20 | Volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken is alleen IS bombarderen in Syrië niet voldoende en moet ook met het regime worden onderhandeld.
17:05 | Minister Jeroen Dijsselbloem ziet wel weer mogelijkheden om nieuwe gesprekken te voeren over een herziening van het belastingstelsel, zegt hij tegen BNR.
16:40 | Minister Hennis is blij met de 345 miljoen euro die Defensie erbij krijgt. Het gaat volgens haar nog wel even duren voordat operationele eenheden daar iets van gaan merken.
16:25 | VNO-NCW-voorman Hans de Boer over BTW-plan SP-leider Roemer: "Ik vind dat een heel honorabel idee. Hij zal er ongetwijfeld nog iets bij bedacht hebben, maar het is een richting die mij wel aanstaat."
15:50 | Ton Heerts: "Dit kabinet heeft zoveel gaten geslagen terwijl ze bruggen wilde bouwen dat we er nog lang niet zijn."
15:28 | Een goednieuwsshow mocht het niet genoemd worden, maar de toon van de Troonrede was onmiskenbaar optimistisch, zegt politiek verslaggever Jeroen Stans.
15:09 | "Niet tijdig ingrijpen heeft de crisis verergerd", zegt Dijsselbloem.
15:04 | Het dalen van de gasbaten scheelt volgend jaar 5 miljard euro in de schatkist. De Chinese economie koelt af en dat is geen goed nieuws voor Nederland. Het gaat beter dan verwacht, maar niet goed genoeg. Daarom wordt 5 miljard euro vrijgemaakt voor verlichting van lasten op arbeid.
15:01 | Dijsselbloem: "Nederlanders zoeken voor het eerst in jaren meer naar loonverhoging dan naar ontslagvergoeding. De staatsschuld daalt voor het eerst sinds het begin van de crisis en Nederland heeft weer een goed vooruitzicht."
14:20 | De Troonrede van vorig jaar was zo op het oor wat sprekender en beeldender dan die van dit jaar, vindt Maria Punch, die speciaal luisterde naar de taal-eigenaardigheden in de Troonrede.
14:18 | Verladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex reageren tegenover ANP ook op de troonrede. Ze willen geen "protectionistische maatregelen" als antwoord op de vluchtelingenproblematiek en de turbulente wereldpolitiek, maar dat het kabinet de blik naar buiten richt. Ook willen de twee organisaties dat het kabinet nu verder investeert in meer export en een slimmere logistiek.
14:11 | Premier Rutte vindt dat de Nederlandse economie er in jaren niet zo goed heeft voorgestaan. Dat zegt hij in een eerste reactie op de troonrede. Hij waarschuwt wel dat we realistisch moeten blijven. "Dankzij alle Nederlandse ondernemers die niet bij de pakken neer zijn gaan zitten, zitten we nu weer in de kopgroep van Europa."
Maar Nederland is er nog niet. "De uitvoeringen van hervormingen moet goed en zorgvuldig gebeuren."
Ook kunnen buitenlandse conflicten invloed hebben op onze samenleving. "Daar moeten we de ogen niet voor sluiten", zei Rutte.
14:09 | D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zegt tegenover persbureau ANP in een reactie op de troonrede: "Hoe beter het gaat met de economie, hoe slechter met het kabinet. De glans is eraf. De troonrede was als enige nog niet gelekt, maar helaas ook daarin geen nieuwe plannen om de werkloosheid aan te pakken. De troonrede was somber, terwijl het toch beter gaat met de economie. Echt een gemiste kans! Hartstikke mooi dat het beter gaat met Nederland, maar nu moeten we ook snel meer banen creëren voor de 600.000 werklozen. Maar in plaats daarvan maakt het kabinet intern ruzie en sluiten ze het ene na het andere onhoudbare en onbegrijpelijke compromis.''
14:07 | Koning Willem-Alexander is op de weg terug naar Paleis Noordeinde. Zometeen volgt de balkonscène.
Op het paleis volgt de traditionele balkonscène, waarbij de koninklijke familie naar het publiek zwaait.13:49 | Lees de volledige tekst van de troonrede (PDF).
13:41 | Ook benoemd in de troonrede: Nederland staat er met een aantrekkende economie sociaal-economisch gezien "relatief goed" voor, maar er is "geen reden om achterover te leunen". Daarvoor is de werkloosheid nog te hoog. De groeiprognoses komen voor het eerst sinds lange tijd weer boven de 2 procent en de overheidsfinanciën bewegen zich in de goede richting.
13:38 | "Nederland is een stabiel en aantrekkelijk land om in te verblijven. Dat vraagt om blijvende inzet van iedereen. De komende periode staat voor regering in teken van internationale stabiliteit, groei van werkgelegenheid en goede uitvoering van ingezette hervormingen. Zo blijft Nederland een land dat iedereen kansen in de toekomst biedt", sluit de koning de troonrede af.
13:34 | "De instabiliteit rond de ring in Europa is toegenomen door de annexatie van de Krim door Rusland en de situatie in Oekraïne. Al deze ontwikkelingen raken direct en indirect aan onze veiligheiid. Het meest prangend zijn de grote aantallen mensen die naar Europa komen. Deze problemen zijn ontstaan door politieke instabiliteit, schendingen van mensenrechten, armoede en gebrek aan kansen en toekomst. Dit vraagt om scherpe keuzes om de instroom te beperken. Er is een integrale aanpak nodig", aldus de koning.
13:32 | Nederland moet zich ook wapenen tegen effecten van buitenaf. Daar reserveert het kabinet structureel geld voor, zodat Nederland vaker kan deelnemen aan militaire missies.
13:28 | De maatschappij maakt zich steeds meer druk om verruwing. Er komt extra geld beschikbaar om de vermenging van onder- en bovenwereld aan te pakken, leest koning Willem-Alexander voor.
13:26 | "Het is belangrijk dat alle werkenden een goed pensioen opbouwen. Het stelsel kan transparanter en persoonlijker worden", zegt koning Willem-Alexander. Over het onderwijs zegt hij: "Hoger onderwijs krijgt er 400 docenten bij. Voor studenten betekent het fors meer persoonlijke aandacht, intensievere begeleiding en betere entree op de arbeidsmarkt."
13:25 | "Koopkrachtverbetering wordt mogelijk voor alle werknemenden, zodat mensen weer met groeiend optimisme naar de toekomst durven kijken", aldus de koning.
13:20 | De koning is begonnen met de troonrede.
13:13 | Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vanaf Paleis Noordeinde in de Gouden Koets vertrokken naar het Binnenhof. De stoet gaat langs het Noordeinde, Kneuterdijk, Lange Voorhout, Lange Houtstraat en Plein naar het Binnenhof. Het is voorlopig de laatste keer dat de koets op Prinsjesdag is te zien. De koets is de komende jaren uit de roulatie voor groot onderhoud.
12:45 | Wilders: "Nederland vraagt om een antwoord op de hele asieltsunami, met het sluiten van de grenzen en het oppakken van terroristen. Nederland is nu in groot gevaar."
12:40 | Roemer: "De mooie verhalen verhullen een beetje de tweedeling in de samenleving en ik hoop dat de koning zegt dat dat inderdaad aan de gang is."
De mariniers staan klaar op Binnenhof. #pd15 pic.twitter.com/6yuIZCuXvH
— Laurens Boven (@laurensboven)
September 15, 2015
12:10 | Martijn de Rijk staat langs de route: "Ik kan je al wel vertellen dat op dit moment alle goede plekjes allang vergeven zijn. Je moet nu slim zijn om nog een beetje uitzicht te hebben. Op de Lange Voorhout hadden ze twee keer zoveel stoelen te bieden als in andere jaren, maar die waren binnen no-time uitverkocht."
12:00 | Over een klein uur vertrekken koning Willem-Alexander en koningin Maxima met de Gouden Koets van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof. Verslaggever Martijn de Rijk is Den Haag, op weg naar Noordeinde.