Prinsjesdag 201515 sep '15 14:08

Veel politieke statements tijdens de 'hoedjesparade'

Auteur: Bas van Setten

Niet alleen de rijtoer van de Gouden koets en het aanbieden van de kabinetsbegroting, ook de hoedjes van de gasten spelen zoals altijd weer een rol op Prinsjesdag.

Marianne Thieme. Foto: Twitter
Marianne Thieme. Foto: Twitter

Mei Ling Tang van House of Einstein heeft de afgelopen uren goed gekeken op televisie en sociale media. Zij zag veel verschillende hoedjes met veel politieke statements. "Technologie is belangrijk. De schoenen en handtas van Jet Bussemaker van de PvdA komen uit een 3D-printer. Daarmee vraagt zij aandacht voor de technische industrie van Nederland."

"Uiteraard zijn duurzaamheid en klimaat ook een belangrijk onderwerp. Liesbeth van Tongeren van GroenLinks heeft een houten hoedje op en vraagt daarmee aandacht voor ontbossing en de impact daarvan op het klimaat."

"Een ander thema is recycling. Carla Dik-Faber van ChristenUnie heeft een outfit aan die helemaal gemaakt is van oude NS-bankbekleding."

"Nine Kooiman van de SP draagt een klein politiehoedje om aandacht te vragen voor de CAO van de politie."

"En Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren draagt een gele jurk met een groot zwart kruis tegen het TTIP-verdrag."

 

Mannen
De mannen komen allemaal in pak. Hier dus geen politiek statements. "Dat vind ik altijd zo grappig, de vrouwen stellen zich kwetsbaar op en uiten zich via hun kleding, terwijl de mannen zo min mogelijk proberen op te vallen. Dit is jammer en ik zou het daarom mooi vinden als ook de mannen mee zouden doen. Dan is er weer meer gelijkenis."

Geen goud
Daarnaast viel Tang op dat goud uit is. "Niet alleen omdat de Goude koets er dit jaar niet bij is, ook het koffertje van Jeroen Dijsselbloem is ingeruild voor een tweedehands exemplaar. Het is een oude koffer uit 1947 van Minister Lieftinck."

De mooiste
Wassila Hachi van D66 heeft wat Tang betreft de mooiste outfit. "Zij maakt goed gebruik van het haar en heeft daar een strik in, dus geen traditionele hoed. Dat past bij een moderne vrouw."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen