Prinsjesdag 201515 sep '15 16:08Aangepast op 15 sep '15 16:23

Heerts: 'Kabinet bouwt geen bruggen maar slaat gaten'

Auteur: Thijs Baas

Er zijn grote gaten geslagen in de verzorgingsstaat en die kun je niet zomaar terugnemen, zegt FNV-voorman Ton Heerts over de rijksbegroting. "Dit kabinet heeft zoveel gaten geslagen terwijl ze bruggen wilde bouwen dat we er nog lang niet zijn."

Wat al helemaal ontbreekt is de menselijke maat in de sociale zekerheid, meent Heerts. Sommige werkgevers zullen blij zijn met de 5 miljard euro 'ongerichte lastenverlichting. "Maar ik vind het eigenlijk dramatisch voor de mensen aan de onderkant. Ten aanzien van het economisch beleid denk ik dat met heel veel verhullend taalgebruik al die bezuinigingen min of meer worden gerechtvaardigd. Dan hoor ik het rendementsdenken van Rutte en Dijsselbloem, terwijl ik denk dat er voor werknemers en werklozen plek zou moeten zijn."

 

Niet alles is op te lossen met economische groei, benadrukt Heerts. "Als ik zie hoe de sociale werkvoorziening onder druk staat en kijk naar de dubbele bezuinigingen bij de thuiszorg, dan denk ik: wat is dit voor rampenland aan het worden met dit kabinet? Een dikke onvoldoende voor dit kabinet? "Dat is zacht uitgedrukt. Koopkracht en echte banen."

"Ik verwijt Dijsselbloem grenzeloos rendementsdenken; die is doorgeschoten in het denken dat de markt de oplossing is voor vele aspecten. Dat willen we niet. Als ik de plannen van VNO-NCW moet volgen - 'Grenzeloos groeien' - ik zou zeggen: grenzen aan armoede, dát moeten we vooropstellen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen