Prinsjesdag 201515 sep '15 15:26Aangepast op 15 sep '15 18:27

De Troonrede: Het gaat beter, maar geen tijd om achterover te leunen

Auteur: Thijs Baas

Een goednieuwsshow mocht het niet genoemd worden, maar de toon van de Troonrede was onmiskenbaar optimistisch, zegt politiek verslaggever Jeroen Stans. Maar we mogen niet achteroverleunen, was de nuchtere noot in de toespraak van de koning.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hij sneed heel terecht aan dat het over de hele linie weliswaar beter ging, zegt Stans, maar dat neemt niet weg - benoemde hij ook - dat er ook nog heel veel mensen zijn die zonder werk thuis zitten. Opmerkelijk was de ruimte die Willem-Alexander inruimde voor de onrust in het Midden-Oosten en de vluchtelingenproblematiek, met name de vluchtelingen die per gammel bootje Europa proberen te bereiken. De bedreigingen in het Midden-Oosten en de strijd van IS in Syrië en Irak moeten niet naar Nederland komen, zei de koning. 

 

Vluchtelingenstroom
De vluchtelingenstroom 'groeit en duldt geen afwachtende houding', stond in de Troonrede. Daar hoor je Klaas Dijkhoff in, zegt Stans. "Die zegt ook: in Nederland worden besluiten genomen, maar die besluitvorming gaat niet snel genoeg. Het duldt allemaal geen uitstel. Er moeten scherpe keuzes worden gemaakt, zo zei hij. De boodschap waarmee het kabinet de boer op is gegaan in Europa: de vluchtelingen eerlijk verdelen over Europa en de aanpak op lange termijn, met opvang in de regio."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen