Prinsjesdag 201515 sep '15 18:36Aangepast op 15 sep '15 18:54

Asscher: Bereid te experimenteren met werkvergunningen asielzoekers

Auteur: Eva Oude Elferink

In zijn Troonrede pleitte Koning Willem-Alexander voor meer perspectief op integratie voor vluchtelingen die naar Nederland komen. Daar hoort snel aan het werk gaan bij, vindt minister Asscher. Daarvoor wil hij best wat experimenteren.

"We moeten ons realiseren dat de komende jaren vluchtelingen naar Nederland zullen blijven komen en dat we er voor moeten zorgen dat ze hier succesvol worden", zegt de minister van Sociale Zaken. Daarbij hoort een woning, maar ook dat ze 'veel eerder moeten gaan werken dan nu het geval is'. "Dat betekent ook dat je de taal moet leren en moet weten wat voor waarden bij de Nederlandse samenleving horen."

Daarvoor wil de minister gebruik maken van 'de energie van al die mensen die zich op dit moment aanbieden om te helpen'. "De komende weken zullen we plannen moeten maken om op veel grotere schaal dan we gewend waren te zorgen dat de integratie van deze mensen succesvol verloopt. Zodat ook de groep die zorgen heeft over deze vluchtelingen zien dat Nederland dit kan."

Het pleidooi van werkgeversorganisatie VNO-NCW om vluchtelingen meteen te laten het werk, noemt Asscher 'een positief signaal'. "Het probleem bij deze mensen is namelijk niet dat ze mogelijk geen verblijfsvergunning krijgen. Dus zorg dat ze snel aan het werk kunnen. Het is voor beter hen, maar ook voor de Nederlandse samenleving, wanneer je ze niet dwingt stil te zitten."

Betekent dat ook dat asielzoekers straks mogelijk nog voor zij een verblijfsvergunning hebben al aan de slag kunnen? Asscher: "Wat mij betreft gaan we kijken naar wat voor experimenten er nodig zijn voor de mensen die zeker mogen blijven ook zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. Bij sommige mensen moet dat zeker binnen een paar maanden kunnen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen