"Deze impuls was nodig en het is heel goed dat we nu ruimte krijgen om de kwaliteit van de verpleeghuizen te verbeteren", meent Van Rijn. "We zijn terecht heel trots op hoe de zorg in Nederland georganiseerd is, maar om dat zo te houden moeten we een aantal belangrijke maatregelen nemen."
Woede bevolking begrijpelijk
Dat er de afgelopen tijd, vooral rondom de pgb's, heftig is gereageerd op het beleid van Van Rijn, snapt hij wel. "Zorg ligt dichtbij de mensen, dus ik begrijp best dat als daar dingen veranderen, dat dat emoties oproept." Afgelopen zaterdag nog demonstreerden 15.000 mensen in Amsterdam tegen de ondergang van de zorg. Van Rijn was daarbij aanwezig. "Ik vind het belangrijk om daar te zijn en te luisteren. En ik zou het liefst met alle vakbonden aan tafel gaan zitten om over de toekomst van de zorg te praten."
Samenwerken
Als eerst zal nu volgens Van Rijn een kwaliteitsimpuls worden gegeven aan verpleeghuizen. "Bijvoorbeeld wat betreft de ondersteuning van het personeel. Ook rondom dementie moeten we een aantal stappen maken. Dementie begint thuis met een soort 'niet pluis gevoel' en eindigt in een instelling. Dat betekent dat we door die hele zorgketen heen moeten zorgen dat alle zorgverleners goed met elkaar samenwerken. Daar is nog een hele grote wereld te winnen."