Prinsjesdag 201515 sep '15 18:17

Pechtold: Wat mij beteft kunnen we weer met het kabinet rond de tafel

Auteur: Eva Oude Elferink

Hij vindt het 'fantastisch' dat Jeroen Dijsselbloem tijd had om het tegenplan van D66 te lezen. En 'hoopvol' dat de minister van Financiën daar ook nog eens met interesse naar heeft gekeken. Maar tevreden is D66-voorman Pechtold nog niet.

Minister Pechtold. Foto: BNR
Minister Pechtold. Foto: BNR

Ja, de begroting laat lichtpuntjes zien. En ja, ook de economie kent lichtpuntjes. Maar dat is juist het moment om 'flink door te pakken', zegt Pechtold. "Waar ik het meest in geïnteresseerd was, waren de plannen om de werkgelegenheid aan te jagen. En die schieten wat mij betreft tekort."

Wat er volgens de D66-voorman mist? "We zouden het hervormen en verlagen van belastingen aangrijpen om te zorgen dat de werkgelegenheid echt een impuls zou krijgen. Maar we zien dat noch het vereenvoudigen, noch het verduurzamen van het belastingstelsel wordt aangepakt. Het aantal banen dat we er dadelijk bij krijgen, blijft ver achter bij wat het kabinet beloofde."

Tegenstem
Dat Dijsselbloem de tegenplannen van D66 als een 'beginnetje' ziet voor nieuwe gesprekken over een belastinghervorming, ziet Pechtold als een kans. Maar wat nu als ze er weer niet uitkomen en het bij deze vijf miljard aan lastenverlichting blijft? Stemt hij dan tegen de begroting?

"Dat hangt ervan af", zegt Pechtold. "Je kunt best een lastenverlichting geven, maar mensen zullen het niet waarderen wanneer dat geen effect heeft. Men is slim genoeg te bedenken 'wat heb ik aan een klein cadeautje als de werkloosheid hoog blijft?'."

Dus ja, een tegenstem sluit hij niet uit. "Maar alleen als de ambitie achterblijft." Hij is een realist, vindt de D66-leider. "En die is hard nodig op het moment dat een kabinet zegt dat er geld over is. Er is geen geld over. Er is nog steeds een groot tekort." Volgens hem is er ook veel meer mogelijk om meer werkgelegenheid te creëren. "Ik hoop dat het kabinet naar onze plannen luistert.

Jojo
In de huidige plannen van het kabinet gaan de kosten van werkgelegenheid ook al naar beneden zodat gemakkelijker mensen kunnen worden aangenomen. Dat 'waardeert hij', zegt Pechtold. "Maar je moet voorkomen dat er een jojo-beleid is. Onder de liberaal Rutte is de belastingdruk het hoogst in 20 jaar tijd. Hij zegt nu 'dat moet weer wat terug', maar dan moet het wel effect hebben."

"Ik denk dat niemand van een paar tientjes vrolijk wordt als het vervolgens in de komende jaren weer tegenvalt.  Daar moeten we voor oppassen. Er is echt veel meer mogelijk, alleen al met deze vijf miljard."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen