Prinsjesdag 201515 sep '15 18:18

Rutte: 'Extra vluchtelingentop niet per definitie zinvol'

Auteur: Karlijn Meinders

Volgens premier Rutte levert een nieuwe EU-top over de vluchtelingenproblemen niet genoeg op. Er moet volgens hem wel zo snel mogelijk een Europese registratiemogelijkheid komen.

Angela Merkel dringt aan op een extra EU-top over het vluchtelingenvraagstuk, maar Rutte twijfelt of dat zin heeft. "Het probleem is dat zo'n top alleen kan praten, maar geen besluit kan nemen zonder unanimiteit",  zegt Rutte. "Dus wil je dwarsliggende landen kunnen overstemmen, dan kan dat alleen op het niveau van de raad van ministers en staatssecretaris van migratie. De vraag is wat zo'n top toevoegt."

Asielshoppen
Vorige week heeft het kabinet twee zeer vooruitstrevende posities ingenomen, meent Rutte. "Voor de middenlange termijn is het nu ook gelukt om daar Europees beleid van te maken. Voor de korte termijn zouden we eigenlijk niet die herverdeling willen accepteren. Eigenlijk willen we naar een systeem van een Europese asielaanvraag, omdat je zo voorkomt dat mensen gaan 'asielshoppen' en het land kiezen waar ze het liefst heen willen."

Europese registratie
Nederland wil naar een Europese registratie, zegt Rutte. "We moeten iets doen tegen de mensensmokkel en ik wil dat Europa bepaalt waar mensen heen gaan. Ook wij moeten daarbij bereid zijn ons aandeel te nemen. Als mensen hier blijven, moeten ze zo snel mogelijk een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Als iemand niet moet blijven, moet deze persoon ook zo snel mogelijk weg."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen