Prinsjesdag 201515 sep '15 14:56

'Dit is een begroting voor de burgers, niet voor bedrijven'

Auteur: Eva Oude Elferink

Lastenverlichting voor burgers én bedrijven. Dat belooft het kabinet in de miljoenennota. Het motto is dit jaar 'breed gedragen herstel’, maar dit geldt nog te weinig voor het midden- en kleinbedrijf, vindt MKB Nederland.

Aan het woord is Michaël van Straalen, voorzitter van MKB Nederland. Richting het bedrijfsleven had er wat hem betreft 'wel wat meer bij gekund'. "Misschien niet in deze begroting, maar laten we dan hopen dat het volgend jaar wel zo is."

Niet dat het MKB niets heeft 'gekregen'. Zo wijst Van Straalen op de financiering voor het MKB. "Dat was tot nu toe nog altijd heel lastig. We horen wel dat banken zeggen dat ze twee keer zo veel financieren als vorig jaar, maar uit de statistieken – De Nederlandsche Bank houdt dit namelijk bij – valt dat echt niet te concluderen."

De voorzitter van MKB Nederland spreekt dan ook van een 'lang gekoesterde wens' die in vervulling gaat, nu het voor particulieren mogelijk wordt in bedrijven te investeren op een fiscaal aantrekkelijke manier. "Daar wordt 50 miljoen voor gereserveerd. Maar in feite wordt dat verveelvoudigd door de investeringen die daaruit volgen. Dan praat je al gauw over 3, 4 miljard euro."

Maar, zegt hij ook. "Als je verder kijkt naar dat deel van de begroting - kwartjes hier, kwartjes daar - dan zit daar weinig consistentie in. Het bedrijfsleven wordt incidenteel tegemoet gekomen, maar er is geen sprake van een structurele tegemoetkoming. Die vind je wel aan de kant van de burgers."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen