Prinsjesdag 201521 aug '15 09:44

'Nederlandse export in gevaar'

Auteur: Madelon Meester

De digitalisering, vergrijzing en verduurzaming bedreigen de Nederlandse exportgroei. Dat stelt ING in een rapport. In plaats van handel drijven, moet Nederland onder meer de internationale handelsstromen gaan regisseren.

Foto: ANP
Foto: ANP

"We zijn handelaar en toevoerland naar Europa”, zegt Marieke Blom, hoofeconoom van ING, “en dat zijn nou precies de posities die door vergrijzing, digitalisering en verduurzaming onder druk komen te staan." Zo worden door de digitalisering de markten transparanter, schrijft het rapport Van een gouden verleden naar een gouden toekomst?. Daardoor vinden vraag en aanbod elkaar makkelijker, dalen de transactiekosten en neemt de rol van handelaar af. Blom: "Door de vergrijzing is er in Europa minder behoefte aan toevoer van producten en de verduurzaming kan betekenen dat de hoeveelheid grondstoffen die nu via Nederland de rest van Europa ingaat minder sterk toeneemt."

Bloemenveilig
Voor goederen die niet langer Nederland inkomen, maar rechtstreeks van herkomst naar bestemming gaan, moet Nederland proberen een regierol te vervullen, zo raadt het rapport aan. Als succesvol voorbeeld wordt onder meer Flora Holland, de Aalsmeerse bloemenveilig genoemd. De bloemen komen niet langer meer voor de veilingklok van Flora Holland, maar gaan onder Nederlandse regie rechtstreeks van leverancier naar afnemer.

Handelsroutes
Ook moeten er volgens het rapport nieuwe handelsroutes worden aangeboord.

 

Nederland zou volgens Blom moeten proberen daarin een grotere rol te spelen. "Dat gebeurt al wel steeds meer: vroeger was in Rotterdam 80 procent van de overslag inkomend en 20 procent ging eruit. Nu is dat 70 om 30 procent." Toch moet Nederland daar nog meer op inzetten. "Nu gaan veel producten via Bremen en Hamburg de havens uit, terwijl wij hier een heel mooie infrastructuur hebben."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen