Prinsjesdag 201521 sep '16 12:02Aangepast op 21 sep '16 16:09

Algemene Politieke Beschouwingen: opmerkelijkste momenten uit het verleden

Auteur: Wesley Schouwenaars

Nu Prinsjesdag achter de rug is zijn de Algemene Politieke Beschouwingen weer begonnen. In het verleden leverden de debatten een aantal opmerkelijke uitspraken op.

Foto Peter Hilz/HH
Foto Peter Hilz/HH

Alles over Prinsjesdag

 

'Nederland kan het weer, die VOC-mentaliteit'

Het was misschien wel een van de meest opmerkelijke uitspraken van onze toenmalige minister president Jan Peter Balkenende. Tijdens een debat over de economische opleving in de Algemene Politieke Beschouwingen van 2006 reageerde Balkenende op Femke Halsema die negatief was over de economie. Balkenendes reactie werd een klassieker:

 

‘Zal ik er een nietje doorheen slaan?’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van 2009 komt de wens van het kabinet ter sprake om ambtelijke werkgroepen te laten zoeken naar in totaal 40 miljard aan besparingen per jaar. De oppositiepartijen zijn het daar allerminst mee eens. D66-leider Alexander Pechtold komt op een zeker moment met een stapel rapporten naar de interruptiemicrofoon om aan te tonen dat alles al onderzocht is:

 

‘Doe eens normaal man’

Twee jaar later verzeilden Mark Rutte en Geert Wilders in een felle woordenwisseling over een PVV-Kamerlid, dat tijdens een vragenuurtje zou hebben gezegd dat de Turkse premier Erdogan een ‘islamitische aap’ zou zijn:

 

‘De stekker eruit’

Jolande Sap trachtte tijdens diezelfde beschouwingen de aandacht op zich te vestigen door aan Geert Wilders te demonstreren hoe hij als gedoogpartner de stekker uit het kabinet kon trekken. Aandacht kreeg ze, al deed de reactie van Wilders haar actie mislukken: ‘Bij u heeft de stekker er nooit helemaal in gezeten’:

 

‘Geef het dan helemaal cadeau’

Tijdens de beschouwingen van vorig jaar uitte Alexander Pechtold flinke kritiek op de onderhoudskosten van de Groene Draeck, het privéjacht dat prinses Beatrix kreeg aangeboden ter gelegenheid van haar 18 verjaardag. Mark Rutte en Pechtold kregen enigszins de slappe lach naar aanleiding van de discussie:

 

‘We gaan vanavond kijken waar de heer Roemer mee naar buiten komt’

Toen het vorig jaar over de koopkracht ging hekelde PvdA-leider Samsom het plan van de SP om de BTW met twee procent te verlagen. Volgens Samsom zou een brood drie cent goedkoper worden en een Prosche Panamera 2000 euro. Premier Rutte kon een grapje over SP-leider Emiel Roemer niet voor zich houden. Roemer zelf zag er de humor overigens niet van in:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen