APB1516 sep '15 08:28Aangepast op 16 sep '15 11:46

Gaan de Algemene Beschouwingen voor spektakel zorgen?

Auteur: Karlijn Meinders

Naast de al eerder uitgelekte cadeautjes, kwamen gisteravond ook de tegenvallers naar buiten. Aan premier Rutte de taak om later vandaag tijdens de Algemene Beschouwingen de begroting voor 2016 te verdedigen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Felle kritiek van de oppositie zal er absoluut komen, zegt politiek-verslaggever Jeroen Stans. "De oppositie verwijt het kabinet dat het de rit uitzit en schaart zich achter de kritiek van de Raad van State die zegt: is het wel zo slim om cadeautjes weg te geven als het tekort nog niet is weggewerkt? Wat we vandaag ook vaak zullen horen is: vorig jaar werden er 100.000 banen beloofd, maar de werkloosheid is nog steeds heel hoog. Dus waarom zou je dit jaar dan nog eens 35.000 banen beloven, die bovendien voort moeten komen uit een lastenverlichting van 5 miljard euro?"

Deur op een kier
Er valt nog wel wat te halen voor de oppositie, meent Stans. "Gister werd er een opening geboden door minister Dijsselbloem. Hij zei dat hij wel ruimte ziet in de alternatieve begroting van D66. Bij de aanbieding van het koffertje zei hij dat die grote belastingherziening niet is doorgegaan door gebrek aan politieke steun. Maar hij ziet ruimte om daarover te praten, die deur staat weer op een kier. Daarnaast zal de oppositie proberen een wig te drijven tussen de VVD en de PvdA. Al is het alleen maar omdat Rutte gister in een aantal interviews met kranten zei dat de rit uitzitten met de PvdA geen doel op zich is."

Andere tijden
Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP, zit inmiddels al zeventien jaar in de Tweede Kamer en is daarmee het langstzittende Kamerlid. Volgens hem is er wel wat veranderd in al die tijd. "Ik zie twee belangrijke verschillen: de beveiliging en de tijd waarop de Algemene Beschouwingen plaatsvinden. Vroeger liep je gewoon naar binnen, nu moet je door poortjes en staan er marechaussees. En eerder was er enige bedenktijd na Prinsjesdag en nu is het meteen de dag erna. Dat werkt overigens prima, want er is naderhand nog voldoende tijd om op details in te gaan."

Gerelateerde artikelen