
De, overigens afgewezen, motie van afkeuring over het beleid over de Teeven-deal was een van de sterkste signalen die de oppositie kon geven. Partijleiders lieten geen spaan heel van premier Rutte, minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff. Ze noemde hun handelen "een beschamende vertoning" (Pechtold, D66) of zeiden dat "de VVD-machine maar één doel had, het overeind houden van Opstelten" (Buma, CDA).
Volgens politiek verslaggever Jeroen Stans is het een geluk bij een ongeluk dat Rutte momenteel geen grote zaken naar de Eerste Kamer moet brengen, en daarvoor steun moet zoeken, want gisteravond was wel een keerpunt. "De vanzelfsprekendheid en het gemak waarmee Rutte politieke vrienden wist te maken, die is nu wel weg."
Rutte zelf zei gisteravond geen reden te hebben om aan te nemen dat het kabinet de eindstreep niet haalt. "Het is geen doel op zich", zei de premier. Stans zegt dat te betwijfelen: "Volgens mij wil Rutte niets liever dan de eindstreep halen om zo te voorkomen dat hij een nieuwe Balkenende, bij wie het ene na het andere kabinet uit de handen viel, wordt."
Retorisch goed, inhoudelijk zwak
Ook coalitiepartner PvdA sprak van "fouten", en dat het kabinet daarvan moest leren. Rutte ging diep door het stof, maar deed dat volgens directeur Roderick van Grieken van het Nederlands Debat Instituut (NDI) "retorisch goed". "Hij voorkwam dat hij met zijn toon nog meer woede opwekte. Retorisch deed hij het onder deze omstandigheden goed. Maar het gaat natuurlijk om de inhoud, en daarin stond hij bijzonder zwak."
Gevolgen
De vraag is of de uitkomst van het debat invloed heeft op het overige beleid van het kabinet. Geeft de oppositie nog wel steun aan het belastingplan waarover vorige week overeenstemming werd bereikt? Maar volgens CDA-leider Buma was het gisteren daarvoor nog te vroeg. "Ik ben nog heel erg bezig met de dag van vandaag. Na dit debat heeft het CDA de conslusie getrokken dat dit niet werkt zo, en morgen bekijken we hoe het kabinet zich hiertoe verhoudt. Pas dan bepalen we onze positie."