Rob Jansen22 jan '16 18:49

Column Rob Jansen | Onderliggend gaat het goed!

Auteur: Rob Jansen

Het ligt de meeste topmannen in de mond bestorven: onderliggend gaat het goed met het bedrijf. U zult het deze weken, waarin bedrijven de boeken over 2015 openen, nog vaak horen. Maar wat is onderliggend?

Rob Jansen
Rob Jansen

Daar kun je alle kanten mee op. Mijn collega Jelle Maasbach vertelde de luisteraars terecht dat de winst van Unilever in 2015 met 5 procent was gedaald. Topman Paul Polman was er als de kippen bij om dat te corrigeren: onderliggend gaat het goed!

De “core operating profit” van Unilever, waar Polman het liefst naar verwijst, is in 2015 met 12 procent gestegen naar maar liefst 7,9 miljard euro. Ik zal niet ontkennen dat dat een indrukwekkend bedrag is.

Die core operating profit is een winstcijfer waarbij “non core items” zijn opgeteld. Dat is het saldo van wat in de volksmond 'eenmalige baten en lasten' heet. Daaronder vallen bijvoorbeeld opbrengsten door het afstoten van bedrijfsonderdelen en andere eenmalige waardeveranderingen.

Wie kijkt naar de echte nettowinst en de winst per aandeel, wat beleggers eigenlijk moeten doen, ziet juist een zwak jaar voor Unilever. Zo is de nettowinst, Jelle zei het al, met 5 procent gedaald en de winst per aandeel met 4 procent. “Onder de streep” is minstens zo belangrijk om naar te kijken als naar “onderliggend”!

Rob Jansen
BNR Beurscommentator


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen