Rob Jansen23 jul '13 19:09Aangepast op 26 jul '13 18:53

Column Rob Jansen | KPN, quo vadis?

Auteur: Rob Jansen

Met de verkoop van E-Plus lijkt KPN een mooie deal te hebben gesloten. De Duitse dochter gaat voor 8,1 miljard euro naar het Spaanse Telefónica. Die laatste wordt daarmee een van de grootste spelers in Duitsland, met een markaandeel van 38 procent.

De andere twee giganten op de Duitse markt zijn T-Mobile en Vodafone. E-Plus kon de felle concurrentiestrijd niet meer aan, en KPN heeft te veel schulden om fors in E-Plus te investeren. KPN trekt zich dus terug op de thuismarkt.

Kijkend naar de cijfers, die vandaag veel minder aandacht kregen, zie je dat het in eigen land ook niet al te best gaat. De 4G-licentie heeft miljarden gekost, de concurrentie is hier ook hevig. Gevolg: omzetdaling van 8 procent een ene nettowinst die maar liefst met tweederde is gekelderd.

Hoe nu verder met KPN? Een deel van de opbrengst van E-Plus gaat naar schuldaflossing en een deel gaat naar de aandeelhouders. Dat brengt ons meteen bij Carlos Slim, de grootste aandeelhouder van KPN. Hoe het verder gaat met KPN wordt in Mexico besloten. Zolang Slim zich op de vlakte houdt, tasten wij in het duister.

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen