Rob Jansen1 feb '13 19:45

Column Rob Jansen | Exit SNS Reaal

Auteur: Rob Jansen

Het doek is gevallen voor SNS Reaal. Alle scenario’s zijn doorgelopen, en de conclusie van minister Dijsselbloem is: nationalisatie.

Voor een bedrag 3,7 miljard euro wordt de belasting betaler eigenaar van de bankverzekeraar. Het geld zal gebruikt worden om het kapitaal van SNS Reaal te versterken.

Obligatie- en aandeelhouders blijven met lege handen achter. Minster Dijsselbloem heeft de schadevergoeding aan hen op nul euro vastgesteld. Bij een faillissement zouden ze immers ook met lege handen achterblijven. Hoe zuur ook, dat lijkt me een legitieme overweging.

De VEB is er juist woest over, en overweegt juridische stappen. Het is immers de hardste nationalisatie in Europa sinds het uitbreken van de crisis. Volgens de belangenvereniging was er geen sprake van een bankrun en hadden de scenario’s met private partijen verder onderzocht moeten worden.

Het nadeel van een scenario waarbij andere banken of investeerders zouden meedoen met de redding van SNS, is het risico bij Property Finance. De verliezen daar zijn enorm, private willen (en kunnen wellicht) die risico’s niet dragen. Bij een deal met private partijen zouden de lusten voor hen zijn, de lasten voor de belastingbetaler.

Al met al laat de redding een bittere nasmaak achter. DNB zou scherper toezicht houden, toch moet er wéér een bank gered worden. De belastingbetaler zou niet meer meebetalen aan de redding van banken, maar nu is iedere Nederlander voor 220 euro mede-eigenaar van SNS Reaal. Laten we hopen dat we er in de toekomst nog wat aan verdienen.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen