In gewoon Nederlands: de pensioengerechtigden die van die fondsen afhankelijk zijn, zien hun uitkering dalen. Pijnlijk, maar onvermijdelijk.
Pensioenfondsen hebben een bepaald buffervermogen nodig om aan hun verplichtingen in de toekomst te kunnen voldoen. Die zogenaamde dekkingsgraad is bij veel pensioenfondsen te laag. Voor de berekening van hun verplichtingen zijn de fondsen afhankelijk van de marktrente. En de Nederlandse rente is, jammer voor de fondsen, erg laag.
De oorzaak van die lage rente is deels gelegen in de huidige schuldencrisis. Steeds meer landen verliezen hun triple-A status. In de eurozone zitten alleen Duitsland, Nederland, Luxemburg en Finland in de “Champions League”. Door de vlucht van beleggers naar die vier veilige havens, daalt de rente van de kopgroep gestaag.
Als pensioenfondsen geld tekort komen, kunnen ze maar een paar dingen doen. Premies verhogen, de uitkering verlagen of de pensioenleeftijd verder verhogen. Aan die pensioenleeftijd valt niet te tornen, de inkt van het pensioenakkoord is nog niet eens droog. Premies verhogen legt een te grote druk op de koopkracht van de werkende bevolking en de lastendruk voor bedrijven.
Blijft over: het verlagen van de uitkering, precies wat deze drie fondsen doen. Kanttekening is wel, dat er ook pensioenfondsen zijn die wel voldoende dekkingsgraad hebben. Wellicht kunnen de zwakke fondsen ook eens kijken hoe Champions League van de pensioenfondsen er uitziet.
Rob Jansen
---
BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.