Rob Jansen4 mei '12 17:08

Column Rob Jansen | Meten is weten, of toch niet?

Auteur: Rob Jansen

Niets is zo lastig als het peilen van het beleggersvertrouwen. De ING BeleggersBarometer laat een forse daling van het vertrouwen zien, terwijl de IEX-enquête onder beleggers minder negatief is.

Het kan dus, zoals altijd, nog alle kanten op.

Tijdens de enquête van ING sleepten de onderhandelingen in het Catshuis zich tergend traag voort. Zou de enquête gehouden zijn na de totstandkoming van het Kunduz-akkoord, dan had de barometer wellicht een positiever uitslag gegeven.

Toch zijn er wel wat beren op de weg van de AEX. Zelfs de ondervraagden in de IEX-enquête zijn positief op de korte termijn, maar voor de langere termijn veel minder. Het nieuws van de afgelopen dagen geeft daar ook alle reden voor.

De industrie en de dienstensector in de eurozone blijft maar krimpen. Ook Mario Draghi, president van de ECB, ziet de Europese economie verslechteren. Daar komt bij dat er belangrijke verkiezingen plaatsvinden in Frankrijk en Griekenland. De waarschijnlijke winnaars hebben het niet zo op gezonde overheidsfinanciën.

De komende weken worden erg spannend voor de beurzen. Niet alleen aandelenbeleggers, ook obligatiebeleggers wachten spannende tijden. Als ik er geld op zou moeten inzetten, denk ik dat de beren van de ING BeleggersBarometer gelijk krijgen. Al hoop ik natuurlijk dat team IEX gaat winnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen