Over een lening, lopend tot 2014, betaalt de Italiaanse overheid maar liefst 7,89 procent. Premier Monti zal dus goed zijn best moeten doen om het vertrouwen van de markt te herwinnen. Of hij dat helemaal op eigen kracht kan, wordt steeds twijfelachtiger.
De ministers van Financiën van de eurozone overleggen vanavond over de schuldencrisis, die inmiddels een veelkoppig monster is geworden.
Zo moeten de (overwegend) heren het ook eens worden over de ophoging van het noodfonds, en de betaling van 8 miljard euro aan de Grieken. Crisismaatregelen, maar nog geen aanpak van de onderliggende problemen: een strakker begrotingsbeleid, onder toezicht van Brussel.
Toch hebben obligatiebeleggers ook oog voor landen die laten zien dat ze de ernst van de situatie begrijpen.
Zo is de Belgische rente in twee dagen tijd gedaald van ruim 5,8 procent naar krap 5,3 procent. Dat is een beloning voor het afronden van de eindeloze kabinetsformatie, onder leiding van Elio di Rupo. Bovendien gaan de Belgen volgend jaar meer dan 11 miljard euro bezuinigen.
In Zuid-Europa zijn ze nog niet zo ver. De kans dat de ECB of het IMF de helpende hand toe moeten steken wordt met de dag groter. Het is een blamage voor Europa, maar zonder hulp van buitenaf redden we de euro niet. En dat gevaar moet te allen tijde vermeden worden.
Rob Jansen
---
BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.