Rob Jansen7 aug '12 19:48Aangepast op 14 aug '12 17:21

Column Rob Jansen | Ook Heineken gaat voor goud

Auteur: Rob Jansen

Het Holland Heineken House is de centrale ontmoetingsplaats voor Nederlandse atleten, journalisten en Nederlanders die de Spelen.

Een mooie faciliteit die verleend wordt door de brouwer die Nederlanders vaak een trots gevoel geeft: overal ter wereld kom je het merk tegen. En als het aan Heineken ligt, zal dat in Azië nog veel vaker gebeuren.

Asian Pacific Breweries
Want waar de atleten strijden om goud, jaagt Heineken op Asian Pacific Breweries. Heineken heeft een bod uitgebracht op 40 procent van de aandelen die in handen zijn van het Singaporese Fraser & Neave. Als dat lukt, heeft de Amsterdamse brouwer 82 procent in handen en ligt de weg naar een volledige overname open.

Nog niet gelopen
Maar de race is nog niet gelopen. Er is concurrentie uit Thailand, waar een van de rijkste mannen zijn zinnen op APB heeft gezet. Vandaag bood een aan Charoen Sirivadhanabhakdi gelieerd bedrijf een 10 procent hogere prijs voor de aandelen.

Best of the rest
Door analisten wordt Heineken kritischer bekeken dan de trotse bierdrinker in den vreemde. Heineken wordt gezien als “the best of the rest”. Het is zijn toppositie kwijtgeraakt aan giganten als Anheuser-Busch Inbev, en SABMiller.

Overwinningsbiertje
Heineken is na de overnames van Scottish & Newcastle en het Mexicaanse Femsa wel bezig aan een inhaalslag. Als het lukt om APB in te lijven maakt Heineken weer een mooie stap voorwaarts. Maar met het Thaise tegenbod moet het overwinningsbiertje nog even onder de dop blijven.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen