Hemmen29 mrt '12 11:09

Nieuwe film Dick Maas komt eraan

Auteur: Anne-Greet Haars

Quiz is de nieuwste film van regisseur Dick Maas, maar Maas is ook bezig met nieuwe projecten. Zo vertelde hij donderdagochtend op BNR dat hij al bezig is met een nieuwe dure actiefilm.

We kennen hem als de regisseur van succesvolle films als Amsterdamned, Sint en natuurlijk ook van Flodder. Maar zijn nieuwste film Quiz draait nu in de bioscoop.

"Ik wilde een film maken die iets eenvoudiger te financieren was. Het leek me leuk om zo’n psychologisch steekspel tussen twee acteurs neer te zetten”, vertelt Dick Maas.

"Ik wilde het zo spannend mogelijk maken. Het is geen realistisch verhaal, het is er net een beetje bovenuit getrokken. De dialogen zijn af en toe vrij humoristisch. Ik kan geen film maken, waar geen humor in zit.”

Recensies
De recensies van de film waren wisselend. Maas trekt zich er niet teveel van aan. “Ik geloof er niks van dat recensenten veel invloed hebben. Mensen willen de film gewoon zien. Misschien kijk ik er over vijf jaar weer anders tegen aan, maar ik vind het nu mijn beste film”, aldus Maas.

De Volkskrant had één van de slechtere recensies, namelijk : "Maas stapelt simpelweg wat clichématige plotwendingen op, voegt als apotheose enig onzinnig geschiet toe, en hup, het verhaal is rond."

Maar de Telegraaf schrijft dat "een volwassener en gegroeide Dick Maas een niveau is gestegen."

Maas reageert daar rustig op “De Volkskrant heeft mijn films nog nooit goed gevonden. Maar het is bizar dat er zulke extreme reacties zijn. De film roept dat blijkbaar op bij de recensenten.”

Op de set
"Ik kan zowel laconiek als stampvoetend op de set staan. Wel ben ik wat milder geworden op de set, al weet ik niet of dat een goed teken is”, vertelt Maas lachend.

"Ik heb de neiging om dingen te gaan voorspelen. Dat kan erg gênant zijn en daar moeten acteurs ook vaak om lachen. Maar dat is gewoon mijn ding.”

Favoriete acteurs
In Quiz zitten een aantal grote namen, zoals Barry Atsma en Pierre Bokman, maar Maas werkt niet met een vaste groep acteurs/actrices.

“Voor elke film heb ik verschillende acteurs en actrices nodig. Maar de band tussen Huub Stapel en Dick Maas blijft wel bijzonder. We kunnen zonder elkaar, maar we hebben mooie dingen met elkaar gemaakt.”

Filmmuseum ‘Eye’
Er is een nieuw filmmuseum in Amsterdam, 'Eye'. De kosten van dit museum: 27 miljoen euro. Het wordt door sommige, ook door Maas, als megalomaan gezien.

“Volgens mijn bronnen kost het zelfs 36 miljoen euro. Waarom wordt er zoveel geld aan besteed? Het instituut zou een combinatie zijn van allerlei organisaties, maar het filmfonds past er al niet in. Er staat enorm veel kantoorruimte te huur en te koop, dus waarom niet daarin gaan zitten?”

Bioscoop
Maas kijkt niet zoveel naar films en dus ook niet naar Nederlandse films. “Ik zie ze wel, maar ik ren niet gelijk naar de bioscoop. Als ik een film zit te kijken voel ik me altijd een beetje schuldig, omdat ik ook zelf een idee kan ontwikkelen in die tijd.”

Nieuwe film
Maas is ook al weer bezig met nieuwe projecten. “Ik heb een script liggen voor een grote en dure actiefilm. Er zijn heel veel kleinschalige goedkope Nederlandse films. Af en toe moet er ook een film zijn die een bredere scope heeft.”

"De film speelt weer in Nederland en ook in deze film zit weer veel actie en humor. Het is nog niet bekend welke acteurs in deze film gaan spelen. Er is één hele grote vrouwenrol,” vertelt Maas. “Ik zou wel graag Carice van Houten erin willen hebben.”

Investeren
Quiz heeft bijna twee miljoen euro gekost, maar de nieuwe film gaat vier à vijf miljoen euro kosten. "Het filmfonds heeft op basis van het script 4,5 ton toegezegd voor de nieuwe film.”

Maas vertelt dat er niet veel wordt geïnvesteerd in de filmwereld. "Het kan nog wel, maar het is een vrij omslachtig proces. Als de film goed loopt dan haal je er wel een aardig rendement uit."

"Als filmmaker wil je bezig houden met het creatieve proces. Het financiële onderdeel is niet mijn ding. Je moet mensen om je heen verzamelen die je kan vertrouwen die deze onderdelen kunnen regelen, maar die zijn schaars.”

Opgelicht
En dat vertrouwen van Maas is geschaad toen het productiebedrijf First Floor Features in 2004 failliet ging, omdat hij is opgelicht door zijn business partner. “Mijn business partner heeft alle rechten eruit gesluisd. Ik ben daardoor al mijn rechten kwijt van de films die ik heb gemaakt.”

De films komen nog steeds op tv en dat blijft dus steeds maar geld opleveren.  "Daar ontvang ik dus niks van", aldus Maas.

Musical Flodder
Flodder is inmiddels een begrip en Maas is ook aan het praten over vervolg van de serie in de vorm van een musical en een stripboekserie. Er gaan geruchten dat hij al op zoek is naar acteurs voor de musical, maar dat spreekt hij tegen.

"Die geruchten slaan nergens op. De kans is groot dat musical er komt, maar hij is nog in overleg. Als de musical er komt moet hij recht doen aan het begrip Flodder. Zowel de muziek als op het podium moet ruig en flink over de top zijn.”

Over de stripboekserie wil Maas nog niks loslaten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen