Hemmen4 apr '12 12:12Aangepast op 4 apr '12 21:11

Houd de sleur buiten de deur

Auteur: Marjan van den Berg

Sleur? Geklaag? Geen nood! Ook voor de aanpak van zulke malaise bestaat er een coach. En een boek.

Bart Flos noemt zichzelf anti-klaagcoach. Hij is gespecialiseerd in het verhelpen van sleur en geklaag, en schreef het Anti-Sleurboek. Woensdag was hij te gast bij BNR Paul van Liempt.

Chronische klagers komen in veel organisaties voor. Volgens Flos zijn de meeste wel te helpen. "Je stimuleert ze om hun zegeningen te tellen en niet de hele dag hun azijn te sprenkelen omdat dat besmettelijk is voor andere mensen. En je vraagt ze: wat is de reden van je klacht?"

Afstand
Sommige klagers zijn echter onverbeterlijk. Voor hen is klagen een tweede natuur geworden. Zij verpakken hun geklaag vaak als grapje. Flos: "Dan wordt het cynisch en sarcastisch en wordt het als grapje afgedaan. Je mag er afstand van nemen hoor, als het te erg wordt."

Stress
Bij sleur maakt anti-klaagcoach Bart Flos het onderscheid tussen sleur door onderbelasting en sleur door overbelasting. Ten onrechte denken mensen dat ze geen stress zullen hebben als ze het niet druk hebben, zegt Flos: "Een beetje drukte is helemaal niet erg. Dat is goed."

Op het gebied van sleur door overbelasting is Flos ervaringsdeskundige. "Sleur door overbelasting en de stress die erbij hoort, bekruipt je als een sluipmoordenaar. Dat gaat heel geleidelijk."

Overwerk
Vooral chronisch onbetaald overwerk vormt een groot gevaar. Flos: "Ik heb uitgerekend dat het conglomeraat van werkgevers in Nederland alle werknemers ieder jaar 6,6 miljard aan bruto overwerkvergoedingen onthoudt. Dat is 8.000 euro bruto per werknemer per jaar. En dat blijft allemaal in de zakken zitten van de werkgever."

Afwisseling
Ook bij gezinnen met kinderen ligt, vanwege de permanente drukte, de sleur van overbelasting op de loer, waarbij het risico op echtscheidingen toeneemt.

Wat te doen? De oplossing ligt volgens Flos bij afwisseling tussen "af en toe wat teveel" en "af en toe wat te weinig", en af en toe eens wat anders te doen ter ontspanning. "Zoek een café met een terras en ga even zitten genieten. Of praat met de verkoopster in een winkel."

En dan niet over wat iets kost, maar bijvoorbeeld over hoe druk het is of over hoe het met haar gaat, zegt de coach. "We kunnen een hele dag interacteren met onze omgeving zonder te interacteren met de mensen in die omgeving."

Andere anti-sleurtips van Flos:
- Breng een paar uur in de bibliotheek door
- Ga op een bankje in het park zitten kijken naar voorbijkomende mensen en praat af en toe met ze
- Trek je jas aan en ga wandelen in de regen
- Lees de krant bij een kopje koffie in een café
- Luister naar een straatmusikant en geef hem daarna iets
- Begin een gesprek met een volslagen vreemde

Een gesprek met een volslagen vreemde? Ja hoor, waarom niet, betoogt Flos.

Bijvoorbeeld wanneer je in de rij staat voor de pinautomaat. "Waarom zou je stilzwijgend die handeling verrichten? Er staan mensen om je heen. Begin eens een gesprekje. Het zijn kleine voorbeelden van een verandering aanbrengen in de sleur van je leven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen