Hemmen2 nov '12 13:35

50Plus-Kamerlid: VVD is asociaal en onbetrouwbaar

Auteur: Thijs Baas

De VVD is verworden tot een asociale, onbetrouwbare partij, vindt Norbert Klein van de partij 50PLUS. "In het hele zorgpremieverhaal heeft de VVD allemaal beloftes gemaakt die ze niet nakomen."

Maar die onbetrouwbaarheid is wat Klein betreft al eerder ingezet. Niet voor niets besloot hij de partij van Mark Rutte na dertig jaar in te ruilen voor 50PLUS. "Je verlaat zo'n partij niet van vandaag op morgen. Waar het gaat over het sociaal-vrijzinnig gehalte van de VVD, is dat verdwenen, zegt Klein in het Kamerledenpanel van Paul van Liempt.

Klein heeft ernstige twijfels over de opbrengst van inkomensafhankelijke  zorgpremies. "Als het een uitruil was, was het tot daar aan toe geweest. Maar welk doel wil je ermee bereiken? Het doel is helemaal niet aan de orde, maar via de belastingen die progressief zijn, betaal je al mee aan de zorg."

Geen steun
Ook D66 kan zich niet vinden in de zorgpremieplannen zoals ze er nu liggen, bevestigt Pia Dijkstra. "Alexander Pechtold heeft al aangegeven dat zoals het er nu naar uitziet D66 in de Tweede Kamer noch in de Eerste Kamer steun zal geven aan deze voorstellen voor een inkomensafhankelijke zorgpremie."

Dat de plannen nog voorlopig zijn en de scherpe kantjes er mogelijk nog vanaf worden gehaald, zegt Dijkstra niet zo veel. "Er zal heel snel goede duidelijkheid moeten zijn. We hebben woensdag gevraagd om goede doorrekening door het NIbud, terwijl zij er enorm belang bij hebben om aan te tonen dat wij het allemaal fout hebben gezien."

"Wij zien er een paar punten in terug. Dus in hoofdlijnen zijn we positief over het akkoord, maar zoals al eerder besproken: er is een heel aantal onderwerpen waarop het regeerakkoord in onze ogen tekortschiet." Vooral de aandacht voor zzp'ers en de investeringen in onderwijs zijn volgens Dijkstra behoorlijk ondergesneeuwd.

Inkomensafhankelijk
Manja Smits van de SP is wél voorstander van het principe van de inkomensafhankelijke zorgpremie, al vindt ze de uitwerking ongelukkig. "Het heeft wel degelijk een voordeel en dat is dat je van mensen die veel hebben vraagt om een beetje extra bij te dragen."

"Ik zou zeggen dat dat ook heel eerlijk en solidair is. Wij hebben in het verleden ook veel voorstellen gedaan op dit vlak en wij hebben altijd gezegd dat je geen bovengrens moet zetten op 70.000 euro. Middeninkomens gaan heel veel betalen, hele hoge inkomens betalen evenveel."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen