Hemmen21 jan '14 11:11

'Na zomer van start met NPO 1,2 en 3'

Auteur: Thijs Baas

De televisie- en radiozenders van de Nederlandse Publieke Omroep krijgen nog dit jaar de toevoeging NPO. Dat zegt Shula Rijxman, lid van de Raad van Bestuur van de NPO, tegen BNR's Paul van Liempt.

"Na de zomer komt er een nieuwe NPO 1, 2 en 3. Dat doen we stap voor stap en we meten ook steeds hoe de stap uitpakt. Mensen moeten bekend worden met NPO. Het is noodzakelijk om vindbaar en herkenbaar te zijn in het medialandschap. NPO wordt het dragende merk. We gaan NPO toevoegen aan de zendernamen en onderzoeken zullen bepalen wanneer we dat gaan doen, maar zeker dit jaar nog. Ik denk na de zomer." 

Ook de discussie over het aantal netten is van belang, zegt Rijxman, al is het alleen al omdat het van belang is om de verschillende doelgroepen te bereiken. Dat het derde net na het vertrek van De Wereld Draait Door in zwaar weer verkeert, doet daar niets aan af. "Als je er een net vanaf haalt ga je Sterinkomsten missen. Een net is een soort etalage, het hoeft geen geld op te leveren. Ik hoop van harte dat het aantrekt, maar we doen eerst een onderzoek, en dan de volgende stap."

Ledenaantallen
Als het aan Rijxman ligt wordt ook snel korte metten gemaakt met de focus op de ledenaantallen van de verschillende omroepen. Die brengt volgens haar de verkeerde prikkel met zich mee. "Je kunt ook kijken naar waardering voor een omroep, fans of het aantal likes." En dat bracht Rijxman tijdens de nieuwjaarsreceptie van de NPO behoorlijk nadrukkelijk naar voren, wat haar op het verwijt kwam te staan dat er te weinig aandacht was voor de kwaliteit van de programma's. "Dat leidde tot veel emotie", erkent ze nu.

De NPO moet al met al persoonlijker, directer en belangrijker worden, vindt Rijxman. "Dat is de rol die de publieke omroep voor zichzelf ziet weggelegd in de toekomst. Maar dan moeten wel alle publieke omroepen intensiever met elkaar samenwerken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen