
Dat zegt CEO Stépan Breedveld in BNR Paul van Liempt. "Bepaalde groepen mensen zullen geen loonstijging krijgen, dat is anders dan 30 procent korten op salaris. Wij hanteren op dit moment de nullijn. Automatische loonsverhoging hebben we de komende jaren niet."
Demotie
Een specifieke ICT-trend ziet Breedveld niet naar aanleiding van de discussie die onlangs ook bij concurrent Capgemini losbarstte over demotie, of in ieder geval het doorbreken van de gewoonte om mensen meer te laten verdienen naarmate ze ouder zijn. "Het is eerder een breed maatschappelijk probleem. Het feit dat je op een gegeven moment met mensen in gesprek gaat of ze niet een stap terug moeten doen speelt al jaren, maar het is bij ons geen managementagenda-item. Wij willen zorgen dat onze medewerkers zich blijven ontwikkelen."
Wat niet wil zeggen dat kosten geen rol spelen bij de IT-dienstverlener, benadrukt Breedveld. "We hebben onze kostenstructuur substantieel verlaagd. Anderhalf jaar geleden hadden wij 85 fte laten gaan en ook is een claimemissie gedaan. Wij willen nu in de Benelux ruim 600 mensen aan gaan nemen, nu we weer in de zwarte cijfers zijn beland."
"Bezuinigingen zullen ons bedrijf op twee manieren raken. Er is gewoon minder geld. Wat wij wel zien is dat investeren in nieuwe ICT-systemen een goede hefboom is. Dat creeëert een nieuwe vraag voor ons. Wij zijn een grote speler in de overheid. Die markt gaat wel weer aantrekken, maar wat is het tijdstip? In het vierde kwartaal trok ie aan, maar de vraag is of dat doorgaat.
Techniek
Echte zorgen maakt Breedveld zich over het dreigende tekort aan technisch personeel. "We moeten de armen ineenslaan om meer mensen
een ICT-opleiding te laten volgen. Dat speelt al enkele
decennia, en we zijn er in Nederland nog altijd niet in geslaagd meer studenten
naar Technische universiteiten te lokken. Je hoeft er nog niet wakker van te liggen, want op zich kun je personeel uit Oost-Europa aantrekken.
"Maar als je als Nederland wilt groeien als kenniseconomie, dan moet je dat niet willen. ICT is een sector die te weinig begrepen is, en dat ligt ook aan ICT-bedrijven. Als je kijkt naar topsectorenbeleid dan komt ICT maar mondjesmaat naar voren. Er is nooit een topsector ICT benoemd."
Sectoren
Als ICT-dienstverlener komt Ordina in aanraking met veel verschillende sectoren, en hoewel gebieden als mobiel en security duidelijke groeimarkten zijn, kan Breedveld geen specifieke uitblinkende sectoren aanwijzen. Ook de zorg wijkt in die zin niet af van andere sectoren, meent hij, al ligt het startpunt wel anders. "Er is veel discussie over de kosten en wie het gaat betalen. Dat leidt tot
een bepaalde mate van efficiency-verbeteringen. Aan de andere kant is er ook
een discussie over andere modellen om zorg toe te dienen."
Waar Ordina veel tijd aan besteedt is het thema zelfredzaamheid. "Hoe moet je zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen leven. Wij hebben een initiatief samen met het Dr, Leo Kannerhuis, centrum voor autisme. Op basis van innovatieve ICT-oplossingen kunnen we mensen langer zelfstandig laten functioneren. Ze kunnen á la minute communiceren met een zorgverlener, familie of wie dan ook en dat kan ook gelden voor andere groepen."