Hemmen25 okt '13 10:56

Op de planken met een tsunami van retegoede liedjes

Auteur: Thijs Baas

Een tsunami van retegoede liedjes. Zo noemt Hans Cornelissen, mede-eigenaar van De Graaf & Cornelissen Producties, zijn nieuwe 'musical met een feestelijk tintje': Nederland Musicalland. Binnenkort in de theaters...

Het wordt een musical met "nieuwe arrangementen en verrassende samenzang en een ensemble van veertien mensen". Publiek van boven de veertig die een herinnering hebben aan de oude musicals of televisieseries. Maar ook is er een retro-effect, zoals je ziet aan bijvoorbeeld Moeder ik wil bij de Revue. "Maar we hebben ook The Full Monty gedaan, dus dat was totaal geen oude meuk. En In de schaduw van Brel."

Tot de crisis in 2008 ook in musicalland behoorlijk hard toesloeg ging het de branche voor de wind, zegt Cornelissen. "Al was er op een gegeven moment wel sprake van een overaanbod; overal werd een musical van gemaakt. Ik ben wel op zijn hoede dat ik niet in dezelfde vijver vis als bijvoorbeeld Albert Verlinde. We voorzien nu nog in een grote behoefte, met bijvoorbeeld De Jantjes en Heerlijk duurt het Langst. Met oude meuk is niet altijd iets mis, maar je moet wel zorgen dat je ook blijft vernieuwen."

Theateropleidingen
Ondanks het nog altijd ruime musicalaanbod maakt Cornelissen zich zorgen over de grote aanwas van de theateropleidingen, die als paddenstoelen uit de grond schieten. "De schrik slaat mij om het hart: waar moeten die kinderen allemaal naartoe? Mensen hebben heel lang gedacht dat een soapster in een musical goed werkt, maar dat is lang niet altijd het geval. Alleen Willeke Alberti als ma Druppel, dat móest. Ze was ook diep ontroerd toen ze gevraagd werd, want in de voetsporen van haar vader."

En zo komt De Graaf & Cornelissen Producties op korte termijn op de proppen met een chansonprogramma, een meezingconcert, maar ook met een literair poëzieprogramma rond Kitty Courbois. "Wat je bijvoorbeeld merkt is dat het publiek steeds meer een totaalbeleving wil, zoals producties bij paleis Soestdijk. Maar het buitengebeuren is altijd link in dit land. Op Hoop van Zegen krijgt een invulling waarbij ook de omgeving van belang is."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen