Hemmen10 sep '14 10:09Aangepast op 10 sep '14 11:41

'Topinkomens nu verder verlagen is onzorgvuldig'

Auteur: BNR Webredactie

Het is nog te vroeg om de topinkomens in de semi-publieke sector verder aan banden te leggen. Dat zegt Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen en Eerste Kamerlid voor D66, op BNR.

Thom de Graaf. ANP
Thom de Graaf. ANP

Het is een politieke keuze, wat hem betreft, waar eerst de Tweede Kamer zich nog over moet buigen. Toch pleit De Graaf ervoor om - vóór er een besluit valt - de evaluatie van de WNT, Wet Normering Topinkomens, af te wachten. En dat gaat verder dan een formeel standpunt. "Het betekent dat je niet weet of het wetsvoorstel dat nu in werking is getreden ook wel goed functioneert. We zullen merken wat de Tweede Kamer ermee doet. Dán gaat het naar de Eerste Kamer."
 

Het gaat De Graaf naar eigen zeggen niet om het principe dat het topinkomen wordt verlaagd. "Als het nog verder naar beneden moet, is dat een politieke  uitspraak. Maar is het wel zorgvuldig om, terwijl je de eerste Wet Normering Topinkomens pas afgelopen jaar hebt ingevoerd, te kijken of het ook echt werkt. En niet meteen eroverheen een nieuw wetsvoorstel te doen om nog verder te verlagen."

Topfunctionarissen in de (semi)publieke sector mogen sinds vorig jaar niet meer verdienen dan 130 procent van het salaris van een minister. Het kabinet wil die norm met ingang van 2015 verlagen naar maximaal 100 van het ministerssalaris. Dit voorstel moet nog door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.

Gerelateerde artikelen