Hemmen3 sep '13 11:07Aangepast op 3 sep '13 11:38

Ook Dekker wil alleen academici voor de vwo-klas

Auteur: Thijs Baas

Over tien jaar mogen in het vwo alleen nog academisch geschoolde leraren voor de klas staan. Dat zegt staatssecretatis Sander Dekker van Onderwijs tegen BNR.

Dekker sluit zich daarmee aan bij de woorden die rector magnificus Bas Kortmann van de Radboud Universiteit in Nijmegen gisteren sprak bij de opening van het academisch jaar. Volgens Dekker vereist dat een verdere investeringen in de na- en bijscholing van heel veel zittende leraren. Ook moeten de kwaliteit en eisen in de lerarenopleidingen omhoog, meent Dekker. "Dat  is één van de dingen waar ook in het Onderwijsakkoord afspraken over zijn gemaakt."

"We hebben geld uitgetrokken om te investeren in de kwaliteit van leraren. Het onderwijs staat niet stil, er komen steeds nieuwe dingen bij. Er moet tijd en geld komen voor leraren om ook in zichzelf te investeren. In 2017 komt er een lerarenregister. Je mag alleen je beroep uitvoeren als je aan de voorwaarden voldoet. 20 procent staat onbevoegd voor de klas. Ik ben niet tegen zij-instromers, want er zijn heel veel mensen die heel waardevol zijn, maar die moeten wel een opleiding doen."

Onderwijsakkoord
Dekker is tevreden over het Onderwijsakkoord dat gisteren gesloten werd met vakbonden, scholen en werkgevers. Evenals minister Jet Bussemaker een dag eerder zinspeelt Dekker op een verbetering van de 'primaire arbeidsvoorwaarden' van leraren. "We zijn het eens geworden met  vakbonden, scholen, werkgevers. Dan mag je erop rekenen dat daar voor iedereen wat in zit en dat het iedereen tevreden stemt. Het belangrijkste is dat we het extra geld dat we hadden uitgetrokken vrij komt en ingezet kan worden."

Dekker vervolgt: "We hebben afspraken gemaakt over de inzet van primaire arbeidsvoorwaarden. In het voorjaar liepen de vakbonden weg omdat ze niet instemden we hebben gisteren een handtekening gezet en daar heb ik niets aan toe te voegen. Een akkoord is een akkoord. In een tijd dat overal bezuinigd wordt gaat 700 miljoen naar onderwijs. Dat biedt perspectief en dat veel docenten zeggen: ja, dit is een goed akkoord."

Afscheid
De kwaliteit van de bestaande leraren moet dus omhoog, maar als het aan Dekker ligt wordt ook makkelijker afscheid genomen van leraren die niet goed functioneren of de kantjes ervan af lopen. "Op veel scholen worden geen functioneringsgesprekken gevoerd. Ik vind ook dat scholen als ze echt ontevreden zijn een keer afstand moeten nemen van een docent. Ik ken scholen waar slechte leraren gewoon ontslagen worden of waar contracten niet verlengd, maar er worden nog onvoldoende dossiers opgebouwd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen