Hemmen6 nov '14 18:00Aangepast op 7 nov '14 15:18

Uitzending 7 november | Val Muur, Wereldbank India en Jaar Na Haiyan

Auteur: BNR Webredactie

Dit weekend is het volop feest in Berlijn, het is 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Bijna dertig jaar lang werd de stad gescheiden in een oostelijk en westelijk deel. Waarmee de stad symbool werd voor de Oost-West deling van Europa en eigenlijk de hele wereld. Wat heeft de val van de Muur voor Duitsland, Europa en Nederland betekend? Marnix Krop, oud-ambassadeur in Duitsland en schrijver van het boek Hart van Europa, Dieuwke van Ooij, 25 jaar geleden Duitslandcorrespondent voor dagblad Trouw en Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut en auteur van het zojuist verschenen 'Na de Val; Nederland na 1989'.

Wereldbank India
Nederland begint nu pas langzaamaan wakker te worden en India te ontdekken. Dat zegt de directeur Wereldbank India Onno Ruhl. Hij is deze week een paar dagen in Nederland om handelsrelaties te bevorderen en vliegt straks terug naar India.

Jaar Na Haiyan
Het duurt nog zes tot acht jaar voor de Filipijnen er weer helemaal bovenop zijn. Dat denkt manager Noodhulpuitvoering van de ZOA John Buijs. Morgen is het precies een jaar geleden dat tyfoon Haiyan grote delen van de eilanden verwoestte.

Politiek Panel
De naheffing van 642 miljoen van de Europese Unie blijft de politiek flink bezighouden. Om opheldering te krijgen organiseert de Tweede Kamer een hoorzitting en volgt er waarschijnlijk daarna een Kamerdebat met minister Jeroen Dijsselbloem en premier Mark Rutte. Gaan we gewoon betalen of steekt de politiek er nog een stokje voor? Het panel met: Marietje Schaake, Europarlementariër D66, Ronald Sorensen, Eerste Kamerlid PVV en Harry van Bommel, Kamerlid SP.

Dit alles en meer én natuurlijk Kees de Kort bij BNR Paul van Liempt, elke werkdag van 9.30 tot 12.00.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen