Hemmen24 okt '13 15:35Aangepast op 24 okt '13 18:14

Stresstest funest? 'Ook Nederlandse banken op de wip'

Auteur: Thijs Baas

Ook enkele Nederlandse banken zullen hun buffers nog flink moeten opkrikken om met een gerust hart de Europese stresstest te ondergaan. Dat zegt Paul Tang, econoom en kandidaat-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen namens de PvdA, op BNR.

De nationale toezichthouders hebben onvoldoende zicht op de solvabiliteit van 'hun' banken, vindt Tang. En dat is eigenlijk zorgwekkend. "We hebben een aantal jaren verspild en we zijn nog steeds bezig met boekenonderzoek. Laten we het dit keer echt goed doen."

Bankenunie
Voor Tang is de bankenunie hét grote project voor Europa, omdat gezonde banken essentieel zijn voor een gezond en werkend Europa. Zolang er geen lessen worden getrokken uit de crisis blijft Europa doormodderen, vindt hij. "En een stresstest is nodig om te kijken welke banken te weinig buffers heeft, gevolgd door de vraag hoe een bank zich vervolgens gaat versterken. Dat was het probleem met de vorige stresstest; er was wel een test, maar geen plan om de banken dan gezond te maken."

Het Europese budgettaire en monetaire beleid moet zich veel meer richten op bestrijding van de werkloosheid, vindt Tang. "Frankfurt en Brussel moeten streven naar volledige werkgelegenheid." Pas als de EU laat zien dat het begaan is met banen en werk, denkt Tang, zal de Europese burger ervaren dat  Brussel er ook voor hem is. "De nadruk ligt eenzijdig op inflatie en tekortnormen, maar werkloosheid is een heel hardnekkig maatschappelijk probleem. We hebben niet alleen een les te trekken uit de financiële crisis, maar ook uit de jaren '80. Toen belandden mensen massaal langs de kant van de arbeid en kregen geen kans om terug te keren."

Boekenonderzoek
Banken die ten onder gaan, worden gered door aandeelhouders en andere crediteuren, maar in het ergste geval zal de belastingbetaler voor een deel van de schulden moeten opdraaien. Een bankenunie kan zorgen voor een bredere buffer bij de banken. "Dit is een van de momenten waarop het nog kan. Het boekenonderzoek door de ECB duurt een jaar. Het kan - inclusief het vervolg erop - beter zo snel mogelijk worden vastgelegd, want dat brengt rust op de financiële markten. en het versterkt banken."

De vraag is hoe integraal Europa moet omgaan met de banken. Tang pleit voor een situatie waarin landen verantwoordelijk zijn voor hun nationale schuld:'brokken maken, brokken betalen'. "Dat kan nog steeds, maar dan moet het fundament onder de eurozone wel gelegd zijn. Dat is het nog steeds niet en daarom is het belangrijk dat die verwevenheid van banken en landen verdwijnt, want dan dreigt steeds dat domino-effect."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen