Hemmen15 jan '13 11:41Aangepast op 15 jan '13 20:50

Grote kantoren tot in Bangalore

Auteur: Thijs Baas

John Fentener van Vlissingen maakte in tegenstelling tot zijn broers géén carrière bij familiebedrijf SHV, maar bouwde het miljardenbedrijf BCD op.

En dat ging niet zonder slag of stoot, want koppigheid zit nou eenmaal in de familie. En dus kon hij rekenen op veel weerstand van met name zijn vader. Toch werd zijn doorzettingsvermogen uiteindelijk beloond. "Vader heeft veel druk uitgeoefend, maar ik vind het ook fantastisch dat hij totaal achter me is gaan staan met het opbouwen van mijn onderneming."

"Ik had het geluk van twee broers die het uitstekend hebben gedaan. En ook het huidige management doet het fantastisch. Toen ik 16 was, was ik al gefascineerd door de financiële wereld. Toen kriebelde het al om toch zelf ondernemer te worden."

Familiebedrijven
Ondanks zijn eigenzinnigheid hecht Fentener van Vlissingen veel belang aan het in stand houden van familiebedrijven. Die blijken succesvol in Nederland, maar ook buiten de landsgrenzen. "Zowel in de VS als in Duitsland maken familiebedrijven jaar in jaar uit een beter rendement. Die zijn niet bezig met dat afschuwelijke kwartaaldenken. Je bouwt geen bedrijf op in een kwartaal, je bouwt een  bedrijf op in lange termijn. Ze zijn natuurlijk erg bezig met hun kosten, want het is hun eigen bedrijf. Ik ken geen familiebedrijf waar de soms afschuwelijke bonuscultuur bestaat."

Niet dat bonussen als het aan Fentener van Vlissingen ligt volkomen in de ban moeten. "Ik ben zelf een voorstander van bonussen, maar binnen beperkingen. Dat je geeft aan medewerkers als ze het met zijn allen fantastisch hebben gedaan, gebaseerd op de winst. Als ze het individueel hebben gedaan individueel, maar uiteindelijk heeft dat zijn beperkingen."

Cheaptickets
Fentener van Vlissingens bedrijf kennen we nu vooral van sites als vliegwinkel.nl en cheaptickets. Het bedrijf was in 2011 goed voor een omzet van meer dan 20 miljard dollar, een winststijging van 18 procent. "Ik heb het bedrijf opgezet met 40.000 dollar. Ik wilde bewijzen dat je met een gering bedrag een groot bedrijf kunt opbouwen." Al steekt hij niet onder stoelen of banken dat de 'rugdekking' van een fors familiekapitaal die onderneming wel minder riskant maakte. "Als het niet gelukt was had ik toch een terugvalmogelijkheid gehad."

Maar het lukte. En dankzij zijn onderneming heeft hij inmiddels vestigingen tot diep in Azië. En elk land blijkt weer zijn eigen aardigheden te hebben. "India heeft een gecompliceerde structuur, maar ons tweede kantoor in Bangalore kent een grote concentratie van high tech en callcenters. Wij zitten daar zelf in een combinatie met een bedrijf in Hong Kong, maar in China zullen toch nog veel veranderingen moeten optreden wil je daar zelf een bedrijf kunnen opbouwen."

Foundation
Fentener van Vlissingen richtte samen met zijn vrouw ook een eigen foundation op, gericht op kinderen. "In de eerste plaats vind ik het heel belangrijk dat medewerkers zich betrokken voelen met het land waar ze hopelijk een goede baan hebben. We hebben gemerkt dat medewerkers op zaterdag en zondag met hun project bezig zijn, in de tijd van de baas."

"Ik vind het belangrijk dat iedereen weet dat ze zelf soms in een heel andere omgeving leven. Wij hebben een project in Memphis voor kinderen met ouders met hiv. Het bedrijf is daar vreselijk mee bezig. Een mevrouw van ons bedrijf zag dat de buschauffeur ziek werd en zorgde dat ze examen deed voor buschauffeur. Als nu de buschauffeur ziek is rijdt ze zelf. Dat is een betrokkenheid die geweldig is."

Walvis
En dan is er nog Walvis Participaties, waarmee de ondernemer investeert in verschillende start-ups. "We zitten in 30 landen met onze technologie. Bijna vanaf de start hebben we ons geconcentreerd op internet. Nu hebben we gezegd: laten we dat maar in de praktijk brengen en dat doen we als volgt: als er een investering met reizen te maken heeft, dan nemen we een meerderheid. Als de investering niets met reizen te maken heeft nemen we absoluut geen meerderheid."

Investeren in bedrijven is niet in eerste instantie een functie van een bank, meent Fentener van Vlissingen. "Wij doen als ondernemer mee in het kapitaal en gaan in gesprek over hoe we dat naar voren moeten brengen en verder moeten ontwikkelen. We merken nu al dat mensen 20 procent aanbieden in hun bedrijf voor nul investering. Waarom? Omdat ze dan de know-how meekrijgen die wij nou eenmaal in huis hebben."

Gerelateerde artikelen