Hemmen5 jun '13 10:16

'Icedôme komt er, desnoods via de rechter'

Auteur: Thijs Baas

Desnoods moet de rechter eraan te pas komen om te besluiten waar het nieuwe Nederlandse schaatsmekka moet komen: Almere, Heerenveen of Zoetermeer. Dat zegt Folkert Buiter, initiatiefnemer van Icedôme in Almere.

Het Icedôme heeft het gelijk volledig aan zijn kant, vindt Buiter. "We wilden eerst een gesprek en als dat niet mogelijk is zullen we een andere weg moeten gaan. De hele procedure is een privaatrechtelijke overeenkomst en als je daar eenzijdig van af wilt wijken... dat gaat niet in dit land."

"Als verstandige mensen aan tafel zitten komen ze eruit en anders neemt de rechter een besluit. Maar zo ver zijn we nog niet. Alle kandidaten hebben ingestemd met de procedure en een bidbook ingediend. Het rapport is zwaarwegend. We hebben het steeds over fair play. Wij tonen sportief gedrag en dat zullen we blijven doen. We staan ijzersterk. Ik heb relatief veel ervaring met aanbestedingen en wat we nu zien zijn extra eisen. Keep on dreaming zou ik zeggen."

Zeker van zaak
In 2014 moet de eerste paal de grond in en in 2016 moet het Icedôme klaar zijn. En hoewel NOC-NSF en de KNSB forse eisen stellen, is Buiter zeker van zijn zaak. "Dat het Icedôme er komt is onvermijdelijk. NOC-NSF en de KNSB zijn belangrijk en hebben een kans om de topsport op een hoger plan brengen. Dat hebben ze aan ons gevraagd en we gaan dat samen doen. We hebben hetzelfde belang."

De hele aanbestedingsprocedure brengt volgens Buiter nou eenmaal bepaalde kosten met zich mee. "En daar hoort een exploitatie bij, dus waarom zijt gij verbaasd, zou ik zeggen. Topsport, talent en breedtesport moeten vooruit, maar we verwachten deze week toch wel een antwoord. We zijn uitgenodigd voor een besloten tender. En een besloten tender is een besloten tender."

Gelekt rapport
Onlangs kwam de voorkeur van KNSB en NOC-NSF voor Almere naar buiten, via een gelekt rapport nog wel. "De spelregels zijn veranderd tijdens de wedstrijd, vinden wij. We hebben weer een brief gestuurd om te kijken wat de verdere procedure wordt. Wij willen met ze samenwerken en we moeten het ook samen doen."

Gerelateerde artikelen