Hemmen3 jun '13 11:20Aangepast op 3 jun '13 18:00

'Ook AMC diende voor tientallen miljoenen aan claims in'

Auteur: Thijs Baas

Het Amsterdams Medisch Centrum hoort ook thuis op een voorlopige lijst die het Financieele Dagblad publiceerde van ziekenhuizen die voor honderden miljoenen aan claims bij de overheid hebben ingediend.

Dat zegt Marcel Levi, bestuursvoorzitter van het AMC. Het ontbreken van zijn ziekenhuis kan te maken hebben met het feit dat het AMC iets later was met het inleveren van zijn jaarrekening. Sandra Olsthoorn van het FD bevestigt dat in het onderzoek alle jaarverslagen zijn meegenomen "die op dit moment officieel bij de overheid waren gedeponeerd". Maandag liet het Rivierlandziekenhuis overigens weten ook met een vordering van 2,2 miljoen euro te komen.

Transitiefonds
Levi legt uit wat het belang is van de claim die ook zijn ziekenhuis bij de overheid indient. "Dit gaat om het transitiefonds, een fonds dat ervoor bedoeld is om de overgang een beetje te verzachten voor ziekenhuizen die de dupe zijn of die daar juist heel veel voordeel van hebben."

Ziekenhuizen blijken in 2012 door veranderingen in de financiering van de zorg vaak flink lagere omzetten te hebben behaald dan ze vooraf verwachtten. Dankzij een tijdelijke overgangsregeling, het transitiefonds, mogen ze het verschil declareren. Wie ineens veel meer omzet heeft, moet juist betalen.

Claims
De bedragen die de ziekenhuizen claimen, liggen ook een stuk hoger dan de schulden. Nu ruim 50 van de circa 90 ziekenhuizen inzicht in de boeken hebben gegeven, ligt er al voor ongeveer 300 miljoen euro aan claims ingediend, tegenover 'slechts' 90 miljoen euro aan schulden. 

Volgens Levi zijn de megaclaims een rechtstreeks gevolg van een systeem dat is geïntroduceerd voordat het al af was. Veel partijen hebben daar al in een vroeg stadium voor gewaarschuwd. "Vooral ziekenhuizen die ingewikkelde, dure dingen doen worden geconfronteerd met een tariefstructuur die daar nog helemaal niet op aangepast is en dus hele hoge overgangskosten kent."

Transparant?
De hoge claims zijn volgens Levi een logisch gevolg van de complexiteit van het nieuwe systeem. "Er wordt veel gesproken over zorgfraude. We hebben over onszelf een extreem ingewikkeld systeem afgeroepen, het DOT-systeem. Dat staat voor 'op weg naar transparantie'. Dat is bijna te grappig voor woorden, want als er iéts niet transparant is, is dit het wel. Het systeem is zo complex dat ik me kan voorstellen dat heel veel mensen niet weten hoe ze het moeten interpreteren.

Dat wordt al gauw vertaald naar fraude, maar dat is volgens Levi te makkelijk. "Behandelingen declareren die niet zijn verricht, dát is echt fraude. Er worden net zo veel dingen te hoog als te laag gedeclareerd. De beroepsgroep heeft aangegeven dat het veel te complex was. Er moet zo veel doorontwikkeld worden voordat je dit kunt introduceren. Mar de overheid had kennelijk haast."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen