Hemmen25 mrt '14 17:18Aangepast op 26 mrt '14 13:46

Paul van Liempt 26 maart | Urenco, What's Up Africa en Cacao

Auteur: BNR Webredactie

Er is een grote stap gezet naar een veiliger wereld. Dat heeft premier Rutte gezegd in de afsluitende persconferentie van de nucleaire top. Maar de top werd ook aangegrepen voor protesten, want uraniumverrijker Urenco zou in Nederland nucleaire onveiligheid juist bevorderen. Hoe dat zit, en zijn de uitkomsten van de top bevredigend? Anno Keizer, Head of Security van URENCO, komt langs.

Cacao
Amsterdam is de cacaohaven van de wereld. Maar vanaf morgen ook eventjes de hoofdstad van de fair trade cacao: in de Beurs van Berlage start dan de eerste Chocoa Trade Fair. Een internationale beurs waarbij handelaren, leveranciers en consumenten van eerlijke cacao elkaar ontmoeten. Hoe groot is de markt voor eerlijke bonen eigenlijk? Waarom bestaat er eigenlijk nog zoiets als 'vuile chocolade'? Han de Groot, algemeen directeur van UTZ is te gast bij Paul van Liempt.

De Krim opgegeven?

Oekraïne mag de Krim als verloren beschouwen nu de laatste Oekraiense militair het schiereiland verlaat. Wat kan het land nog? Grote Russische troepenmacht langs de grens, binnenlandse onlusten en een G7 die blaft naar Rusland maar niet wil bijten. Stef Heinink is historicus, woont in Oekraïne en de afgelopen regelmatig op deze zender te horen als correspondent tijdens de bloedige protesten op het Miadanplein in Kiev.

Economenpanel

De euro is veel te duur ten opzichte van de dollar. Dat stelt de Europees commissaris van Industrie deze week op een bijeenkomst in Milaan. Hij pleit dan ook voor een lagere waarde, zodat europese producten goedkoper worden. Heeft hij een punt? Vandaag te gast: Tilburgse monetair econoom Edin Mujagic, docent Finance & Accounting aan de Fontys Hogeschool Ewoud Jansen en Willem vermeend, hoogleraar Europees fiscaal recht en fiscale economie.

What's up Africa
Afrika wordt op een eenzijdige manier geportretteerd in de westerse media en daar moet verandering in komen. Dat zegt blogger Ikenna Azuike. Vanuit een zolderkamertje in Amsterdam verslaat hij Afrikaans nieuws. Met succes: zijn filmpjes worden op YouTube duizenden keren bekeken, en worden nu zelfs opgepikt door de BBC.

Dit alles en meer én natuurlijk Kees de Kort bij BNR Paul van Liempt, elke werkdag van 9.30 tot 12.00.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen