Hemmen9 okt '13 13:55

Sterk bezorgd over dreigend tekort opleidingsplekken techniek

Auteur: Thijs Baas

Er zijn onvoldoende opleidingsplekken om de toenemende populariteit van technische opleidingen op te vangen.

Dat zegt Mirjam Sterk, ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid. "Er is nog heel veel te winnen. Steeds meer jongeren studeren techniek, maar er zijn nog te weinig opleidingsplekken. De aandacht voor techniek helpt wel."

Wat Sterk verder zorgen baart is dat jongeren steeds vaker niet in staat blijken met twee woorden te spreken, op tijd te komen en netjes met klanten om te gaan. "Ik zie dat het daar niet goed mee gaat. Ik ben er zelf op aan het broeden. Ik hoor het bij veel werkgevers." Ook het opleidingsniveau heeft volgens Sterk wel degelijk invloed op de arbeidsmarktkansen, zegt Sterk. "Mbo'ers blijven vaker in de eigen omgeving, terwijl hbo- en universitaire studenten zich vaak flexibeler opstellen."

Tevreden
Randstad presenteerde twee maanden geleden samen met het 'Sterkteam' het plan om in vijf weken tienduizend jongeren aan het werk te helpen. Dat doel werd niet bereikt. Toch is Sterk behoorlijk tevreden over het resultaat. "We moeten niet te rooskleurig doen. Veel bedrijven hebben al moeite om eigen personeel vast te houden, laat staan dat ze ruimte hebben om jongere in te huren."

Sterk is daarom specifiek op zoek naar zogenaamde verborgen vacatures. "Dat zijn zaken die blijven liggen op kantoor, maar die jongeren tijdelijk aan een baan kunnen helpen. Uitzendwerk kan kort, lang, tijdelijk en vast zijn. De helft heeft van de jongeren heeft een baan van 31 tot 40 uur en dat is voor een jongere in deze tijd al heel mooi."

Vacatures
Jeugdwerkloosheid vergt volgens het voormalig CDA-Kamerlid een andere aanpak dan voorheen. De maatschappij is immers veel dynamischer geworden, met name door de komst van internet. "Het is een netwerkcultuur die jongeren veel meer eigen is. Jongeren zijn gewend aan internetvacatures en dat verandert de manier van werk zoeken en werk vinden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen