Hemmen23 dec '14 17:42Aangepast op 30 dec '14 14:08

Uitzending 24 december | Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, Guinee en Ivan van de Cloot

Auteur: BNR Webredactie

De NVWA zit al tijden in de hoek waar de klappen vallen. Daarom moet de toezichthouder in onze voedselindustrie een stevigere en onafhankelijkere positie krijgen. Dat eisen verschillende deskundigen in een hoorzitting in de Tweede Kamer. Harry Paul, Inspecteur Generaal bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit is te gast.

Subsidie
De subsidiepotten gaan weer open. Horizon 2020 is van start gegaan, een zevenjaarsperiode waarin miljarden aan Europese subsidies beschikbaar komen voor ondernemers in de EU-lidstaten. Maar hoe wordt dit geld verdeeld? Wie krijgt wat en hoeveel krijgen ze? Jacobine van den Brink van de Universiteit Leiden deed onderzoek naar alle subsidies.

Guinee
De strijd tegen ebola is nog lang niet gestreden. Uit cijfers van de Wereld-gezondheidsorganisatie blijkt dat er in West-Afrika alleen al dit jaar meer dan 7 duizend mensen zijn gestorven aan de ziekte. En dat aantal neemt in rap tempo toe. Gerard van Mourik is net terug uit Guinée, waar hij 2 maanden op verzoek van Unicef heeft gewerkt.

Roekeloos
Nu de kruitdampen van de economische crisis zijn opgetrokken, buigen economen zich over de vraag wat er is geleerd van de crisis. Niet genoeg, stelt de Belgische topeconoom Ivan van de Cloot in zijn boek Roekeloos. Want hoe moeten we voortaan omgaan met instellingen die werken met het geld van iedereen?

Dit alles en meer én natuurlijk Kees de Kort bij BNR Paul van Liempt, elke werkdag van 9.30 tot 12.00.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen