Hemmen20 aug '12 10:32Aangepast op 20 aug '12 13:02

'Meer invloed op eigen pensioen'

Auteur: Anne-Greet Haars

GroenLinks wil meer zeggenschap voor mensen over de wijze waarop hun pensioengeld belegd wordt. Lijsttrekker Jolande Sap vindt dat pensioenfondsen hun deelnemers verschillende soorten beleggingsmixen moeten aanbieden.

Vanochtend meldde het Financieele Dagblad dat pensioenfondsen in de zorg, het PGGM en het fonds voor ambtenaren ABP, samen flink zijn geraakt door de koersval van het aandeel Facebook. De fondsen hebben voor miljoenen euro's aandelen van het sociale netwerk in hun bezit.

“Dat is weer slecht nieuws: zeker voor de mensen die bij de grote pensioenfondsen zijn aangesloten”, zegt Jolande Sap maandagochtend op BNR. “GroenLinks is er groot voorstander van dat mensen meer invloed krijgen op hun eigen pensioen.”

Beleggingsmixen
“Je kan gewoon regelen dat mensen kunnen kiezen tussen de beleggingsmixen die een pensioenfonds aanbiedt. Dan moet een pensioenfonds dus meerdere keuzemogelijkheden bieden. Je zou naast de standaardmix die ze nu hebben, ook een veiligere en duurzame mix kunnen aanbieden”, vertelt Sap.

“We zijn er ook voor dat pensioenfondsen in het algemeen wat meer op de route van duurzaam en veilig beleggen worden gezet. Maar ik vind het ook goed dat mensen zelf mogen kiezen.”

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt reageert op BNR gereserveerd op het voorstel van Sap. "Het klinkt sympathiek, maar heeft vèrgaande consequenties. In Nederland is een pensioenfonds geen individuele beleggingsspaarrekening. (....) Bij een pensioenfonds neem je samen, met z'n allen risico." Het creëren van verschillende mixen leidt volgens hem tot afbreuk van de solidariteit.  Wel zouden de deelnemers gezamenlijk kunnen afspreken om te kiezen voor bijvoorbeeld meer duurzame beleggingen.

Mandaat
Jolande Sap blijft ongeacht de verkiezingsuitslag nog heel lang in de Kamer zitten. "Ik ben gesteund door een enorm breed mandaat in mijn partij met het lijsttrekkersreferendum. Ruim 85 procent is achter mij gaan staan. Ik heb heel vertrouwen dat we deze verkiezingen echt beter kunnen gaan scoren dan de peilingen nu staan. Maar als we er meer tijd nodig is, dan krijgt de partij meer tijd van mij. Ik blijf er voor knokken", zegt Sap overtuigd.

Anders doen
Sap is heel trots op het Lenteakkoord, maar er zijn ook dingen die ze anders had willen doen in de afgelopen 20 maanden van haar fractievoorzitterschap. "Wat ik anders zou doen, is dat ik veel eerder dat brede politieke mandaat in de partij zou ophalen. Als je tussentijds opvolgt, dan is het toch heel belangrijk dat je vanaf het begint zorgt dat je een breed mandaat in de partij hebt en het congres dat laat uitspreken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen