Hemmen12 sep '14 10:14Aangepast op 12 sep '14 11:47

De Grave: 'Bemoeienis zorgverzekeraars nadelig voor patiënt'

Auteur: Thijs Baas

Zorgverzekeraars moeten minder op de stoel van de medisch specialist gaan zitten bij het vaststellen van behandelnormen - waar en hoeveel behandelingen jaarlijks mogen plaatsvinden. Dat zegt voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten Frank de Grave tegen BNR. Als die normen te hoog worden, kan dat grote consequenties hebben voor de patiënt, zegt de VVD-senator.

De Grave noemt het voorbeeld van borstkankerbehandelingen. Specialisten hebben met elkaar bekeken hoeveel operaties een arts minimaal per jaar moet doen om kwaliteit te garanderen en hebben de norm op 50 per jaar gezet. Nu zeggen zorgverzekeraars: we maken onze eigen norm. "Dan denk ik: 'beste zorgverzekeraars, waar baseren jullie het op dat beter weten dan de professional?'. Voor de patiënt heeft dat gevolgen, want als die normen zo hoog worden, kan er op heel veel plaatsen geen borstkankeroperatie meer plaatsvinden."

 

Het gaat de Grave meer om de manier waarop de zorgverzekeraars invloed uitoefenen, dan om hoeveel invloed dat is. "In het nieuwe systeem hebben zorgverzekeraars een nieuwe rol. Deze is belangrijk om zorg betaalbaar te houden. Dat ze daarbij meer invloed hebben, vinden specialisten geen probleem. Maar het wordt wel een probleem als ze zich gaan bemoeien met weloverwogen normen. Als de zorgverzekeraars denken het beter te weten, ga dan het debat aan, verklaar dan waarom het noodzakelijk is om dit aan te passen."

Kosten behandelingen
Er speelt op het moment nog een ander vraagstuk: specialisten hebben de maatschappij opgeroepen om hen te helpen bij het bepalen van de normen rondom behandelingskosten. Want wanneer moet er gestopt worden met behandelen? Wat doe je als iemands leven gerekt kan worden met 3 maanden, maar het een gigantisch dure behandeling is?

De Grave vindt dat hierover moet worden gepraat. "Ooit is dat moment er dat je als maatschappij de normen moet bepalen voor zoiets. Alleen het is onmogelijk voor specialisten om hier antwoord op te geven. Wie bepaalt wanneer een behandeling het niet meer waard is? Dat is een enorm gevoelig onderwerp en daar willen specialisten graag samen met de samenleving over nadenken. De overheid moet hierbij de samenleving bij de hand nemen en zorgen dat de discussie er komt."

Gerelateerde artikelen