Hemmen13 dec '11 11:27

Foto's in kookboek overbodige luxe

Auteur: Harmen Simon Teunis

Ricardo van Ede was ooit de jongste chef-kok ooit in Nederland met een Michelinster. Deze maand verscheen zijn boek: 'Ricardo, de topchef die op zijn 21e een michelinster kreeg'.

Het is een opvallend boek. Want waar veel kookboeken van sterrenchefs gelardeerd zijn met de mooiste foto's van prachtig opgemaakte gerechten koos Van Ede ervoor geen foto's te gebruiken.

En dat heeft een even opmerkelijke als simpele reden, legt Van Ede op BNR uit. Want mensen richten zich dan te weinig op waar het echt om gaat, de smaak. "Mensen maken zich altijd heel druk om of het er uitziet zoals op de foto. Terwijl heel veel foto’s in kookboeken toch nep zijn. Er zijn er heel veel bewerkt door stylisten. Maak je daar niet druk om. Het gaat om de smaak en het plezier dat je eraan beleeft."

Bibliofiel
Van Ede heeft het boek zelf geschreven. Hoewel hij ook heeft uitgezocht of het haalbaar was het door iemand anders te laten schrijven. Maar als zelfverklaard bibliofiel zag hij daar vanaf. Want "je voelt dat iemand anders daar dan tussen zit", licht hij toe.

"Om mijn eigen gedachten op papier te krijgen vond ik al een slag. Maar op een gegeven moment als er iemand tussen zit dan lees je dat wel. Je weet dat je dat wel gezegd hebt maar het komt toch niet persoonlijk over."

Ingrediënten
Koken begint voor Van Ede bij de ingrediënten. En daarover heeft hij nog wel een paar bruikbare tips. "Het gaat er niet altijd om dat dingen duur zijn. Daar vergissen mensen zich in. Je kunt van een topproduct ook iets minders nemen."

"Van een mooi rund kun je bijvoorbeeld de ossenhaas nemen. Maar waarom gebruik je niet het staartstuk, de wang of zelfs de staart. Gesmoorde ossenstaart is heerlijk en rijk van smaak. Er zit meer smaak aan dan aan ossenhaas. En dan kost het misschien een tiende van dat bedrag", legt Van Ede uit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen