Hemmen13 dec '13 11:18

Voorzitter Universiteit Twente: 'Publicatie-focus is doorgeslagen'

Auteur: Thijs Baas

De focus van universiteiten op de wetenschappelijke productie is te groot. Dat zegt Victor van der Chijs, voorzitter van de Universiteit Twente, tegen BNR Nieuwsradio.

Daarom is het goed dat opleidingen vanaf 2015 niet langer worden afgerekend op het aantal wetenschappelijke publicaties, vindt Van der Chijs. "Er moet een balans zijn. Je kunt je afvragen of dát systeem niet is doorgeslagen. Het geeft een verkeerde incentive. Ze gaan alleen maar publiceren omdat het hun ranking en status te verhogen. Het is goed om te kijken of je onderzoek waarde heeft, maar dat elk artikel wordt gewogen, dat is doorgeslagen."

Van der Chijs sluit zich daarmee aan bij Karl Dittrich, voorzitter van de VSNU, die in NRC Handelsblad pleitte voor het loslaten van een 'te grote focus op productie in de wetenschap'. Wel zou het volgens Van der Chijs naïef zijn om dit alleen op Nederlands niveau te regelen. "Je moet het wel op een voorzichtige manier doen, want het is een wereldwijd systeem. De status van een onderzoeker geldt wereldwijd, dus je moet er internationale afspraken over maken."

Verwaarlozen
Een goede inrichting van het wetenschappelijk onderzoek is dus van groot belang voor Nederlandse universiteiten om mee te gaan in de vaart der volkeren. Dat betekent volgens Van der Chijs niet dat het wetenschappelijk onderwijs verwaarloosd moet worden. Daar is in Twente ook geen sprake van, zegt hij. "Mensen die bij onze universiteit zitten, zitten er nadrukkelijk ook omdat ze studenten willen opleiden. Wat mij betreft moeten ze aan beide zaken aandacht schenken."

Ook de UT maakte prestatieafspraken met het ministerie. Die zijn helder, meent Van der Chijs, en ze hebben de universiteit dit jaar geen windeieren gelegd. "Er wordt een beetje op het budget ingehouden en dat krijg je terug als je goede onderzoeksplannen indient. Het is een methode om universiteiten scherp te houden, maar je moet vooral rust inbouwen bij universiteiten en de financiering ervan."

Nanolab
Ook de Universiteit Twente zoekt naar de juiste balans tussen maatschappelijk rendement en fundamenteel onderzoek. Hoewel de UT juist uitblinkt in de valorisatie van onderzoek, heeft het fundamentele onderzoek daar volgens Van der Chijs niet onder te lijden. Zo blijkt, zegt Van de Chijs, onder meer uit het wereldberoemde Twentse nanolab. "Het systeem gaan wij niet veranderen, maar wat we wel steeds vragen is waar het toe gaat leiden, en dan gaan we kijken of we het moeten aanpassen."

Internationale oriëntatie en de regionale focus van de universiteit, gaat dat wel samen? Jazeker, meent Van der Chijs. "Twentenaren hebben een eigenschap dat ze bescheiden zijn over wat ze hebben bereikt, maar in de ratrace van de wetenschappelijke wereld is dat niet een hele handige eigenschap. Als ik kan helpen om dat te veranderen, doe ik dat graag."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen