Hemmen9 aug '12 10:18

Schippers wil inzetten op meer schoolsport

Auteur: Thijs Baas

Er moeten meer uren gym komen op de Nederlandse scholen. Dat zegt minister Schippers van Onderwijs in BNR Paul van Liempt.

Image

"Ons programma is heel erg gericht op sport in de buurt, om dat toegankelijk te maken voor mensen bij wie het wat minder in de gezinscultuur zit. Daar moet je zorgen dat in die wijken en buurten er buurtsportcoaches zijn die die mensen bij de hand nemen en zorgen dat er bewogen wordt."

Ze is huiverig om vanuit het ministerie verplichtingen op te leggen. Maar enige drang mag er wel uitgeoefend op gemeenten en scholen als het gaat om extra schooluren gym. "We zitten nu op twee, dus laten we het met een derde vergroten en naar drie gaan. Dat lijkt me al een mooie ambitie."

Gedecentraliseerd
"Schoolzwemmen is gedecentraliseerd naar de gemeenten. Ik vind het ontzettend goed als gemeenten daar op inzetten. Dat gebeurt in heel veel gemeenten heel fanatiek. Ouders doen er ook heel veel aan en dat vind ik hartstikke goed. Ik weet niet of je die schoolzwem-verplichting moet herinvoeren, maar er zou wel meer sport op de scholen moeten komen."

"Als minister ben ik me er zeer bewust van geworden hoeveel vrijheid die scholen hebben ten aanzien van bijvoorbeeld een gezonde kantine. Ik zou willen dat veel meer scholen gezond eten tussen de middag hebben en niet al die roze koeken. Maar dat zijn allemaal dingen die je in onze Nederlandse samenleving niet aan scholen kunt opleggen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen