Het bedrijf BlackStarBikes verkoopt de komende dagen de eerste dertig exemplaren van de van bamboe gemaakte fietsen, vertellen de beginnende ondernemers Imke Harms en Seb Soeters bij BNR Paul van Liempt: "Een fiets van bamboe lijkt misschien gek, maar dat is het niet. Wij zijn alledrie in Ghana geweest en zagen daar bamboe groeien als kool. En we zagen daar een fabriek die bamboefietsen maakt voor de lokale markt. Nederland is het fietsenland en dus dachten wij: hier is de afzetmarkt. Dus wij wilden een mooie Nederlandse stadsfiets produceren van bamboe."
Bamboe en cactusvezel
Het frame is helemaal gemaakt van bamboe en is dan ook een combinatie van lichtbruin en donkerbruin: "De basis zijn de bamboebuizen en die zijn verbonden met elkaar door cactusvezel, dat zijn de donkerbuine stukken die je ziet. Ook een natuurproduct", zegt Imke Harms. Alleen het frame wordt in Ghana gemaakt, de rest gewoon in Amsterdam, zoals de trappers, de ketting en de rem. "Wij fietsen er zelf al een paar maanden op rond en hij fietst heerlijk!", zo luidt het enthousiaste verkooppraatje van Harms.
Stang sterk genoeg voor zwangere vrouw
Een fiets van bamboe ziet er niet echt stevig uit, maar schijn bedriegt. De fietsen zijn uit den treure getest op stevigheid door de Columbia University die verbonden is aan de Ghanese fietsenfabriek: "Er is getest op de sterkte van de banden en de sterkte van de verbindingen. Bamboe is echt waanzinnig sterk. We hebben een zwangere vrouw op de stang vervoerd. Ze ging akkoord met het experiment en het is goed afgelopen", zegt Imke Harms.
Hit bij hip Nederland?
De fietsen worden verkocht aan de Zeedijk in Amsterdam, maar kunnen ook bij de koper thuis worden afgeleverd: "Wij vinden het geen enkel probleem om een fiets naar iemand toe te brengen. Toch lijkt een proefritje me wel fijn", zegt Seb Soeters. De introductieprijs is 799 euro. Naar de bescheiden mening van BNR's webredactie zou het wel eens een grote hit kunnen worden bij hippe dertigers.
Alleen Harms houdt zich op dit moment full-time bezig met BlackStarBikes, de andere twee doen dit naast hun reguliere banen als gemeente-ambtenaar en onderzoeker bij het Afrika Studie Centrum. "We hebben er best wat geld ingepompt, dus we moeten voorlopig nog even werken. En we hopen en snel meer tijd aan te kunnen besteden en het andere werk wat afbouwen", zegt Seb Soeters.