Hemmen13 feb '14 11:36

'Kennis KNMI bij klimaatvraagstukken onvoldoende benut'

Auteur: Thijs Baas

Het KNMI wordt onvoldoende betrokken bij de ontwikkeling van steden van de toekomst en andere klimaatmaatregelen die de komende decennia nodig zijn. Dat zegt Gerard van der Steenhoven, de kersverse directeur van het kennisinstituut, in BNR Paul van Liempt.

De maatschappij moet de ogen niet sluiten voor de risico's van hogere temperaturen en een hogere zeespiegel en het KNMI stelt graag al zijn kennis op het gebied van stedenbouw- en mobiliteitsvraagstukken ter beschikking. "Als je het bijvoorbeeld hebt over de zelfsturende auto van de toekomst, moeten we op minutenbasis informatie hebben van het weer. Dat heet now casting: je wilt onmiddellijk weten hoe het weer er honderd meter verderop uitziet. Wij hebben die know-how, want wij geven dat soort informatie ook al aan Schiphol."

En volgens Van der Steenhoven is dat nog altijd een publiekstaak. Iedereen moet immers gebruik kunnen maken van de meest geavanceerde kennis op het gebied van weer en klimaat, vindt hij. "Kun je een incident - een warmer dan normale winter - koppelen aan de klimaatverandering? Je kunt bijvoorbeeld uitzoeken hoe vaak het voorkomt dat een zo warme winter voorkomt. Het is zeer exceptioneel en de onderzoekers van het KNMI zijn heel hard bezig om te kijken of je dat soort één op één-correlaties kunt leggen."

Weersvoorspelling
Het KNMI krijgt nog altijd heel veel waardering, zegt Van der Steenhoven, al weet lang niet iedereen wat er achter de muren van het KNMI behalve het voorspellen van het weer allemaal gebeurt. Het is tevens het kennisinstituut dat alle gegevens van satellieten, weerstations en vliegtuigen verzamelt en combineert met zeer geavanceerde weermodellen. "Die gegevens stellen we ter beschikking aan de overheidsinstellingen als Rijkswaterstaat en weerbedrijven."

Er kán een correlatie bestaan tussen de opwarming van de aarde en de toename van extreem weer, en als het aan Van der Steenhoven ligt is dat genoeg reden om nu al in te grijpen. "Het is verstandig om niet je ogen te sluiten en rekening te houden met de risico's die daarbij horen. Het is vanzelfsprekend om aan te nemen dat het door zal gaan in de toekomst. Wat je eraan kunt doen is nadenken over de manier waarop we energie opwekken, onze steden inrichten en de manier waarop we onze mobiliteit inrichten."

Gerelateerde artikelen