Hemmen18 sep '13 10:10Aangepast op 18 sep '13 13:12

Buma: 'Looneis bonden onverantwoord'

Auteur: Thijs Baas

Een looneis van 3 procent in de marktsector is onverantwoord. De looneis die de vakbond op tafel heeft gelegd lost volgens CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma de crisis niet op.

Met een focus op salarissen slaat 'de polder' volgens Buma de plank behoorlijk mis. "De discussie moet niet alleen over salarisvermeerdering gaan. Als je de belastingen verlaagt, hoeft er geen hoger loon gevraagd te worden. Als de vakbond ondanks het sociaal akkoord in de marktsector met een looneis van 3 procent komt, denk ik: waar zijn we mee bezig. Dit land moet uit de crisis komen en dan moet je vechten voor banen."

De CDA-leider staat dan ook ambivalent tegenover de akkoorden die recent met de sociale partners werden gesloten. Het CDA stelt zich graag constructief op, wat hem betreft, maar het moet meer zijn dan 'tekenen bij het kruisje'. "Ik draag heel veel van die akkoorden ook als ik ze inhoudelijk niet helemaal steun. De polder moet begrijpen dat men niet kan zeggen: "Hier is het akkoord, lees het niet, want wijzigen kan niet meer". Ik begrijp heel goed dat de hoofdzaak overeind moet blijven, omdat we samen verder moeten."

En waar de steun van het CDA in de Tweede Kamer nog niet eens onmisbaar is, is de stem van de christendemocraten in de Eerste Kamer cruciaal. "Wat ik zelf van groot belang vind: we delen de analyse. En vervolgens zeg ik tegen de Eerste Kamer: jullie kijken naar de individuele wetten en natuurlijk moeten jullie zelf oordelen. Maar ik mag ervan uitgaan dat we over het totaalplaatje hetzelfde denken. Wat Elco Brinkman tegen het kabinet heeft gezegd: "Reken je niet van tevoren rijk"."

Nullijn
"Wat ik verrassend vind bij de afspraken van de bonden: men doet niks aan de nullijn en intussen verdwijnen er duizenden banen bij Defensie. Dat er daar 2.500 mensen uit worden gegooid, daar hoor ik niemand over. Waar we voor moeten vechten is werkgelegenheid en het gaat nu alleen maar over inkomen."

Helemaal afscheid nemen van de polder doet Buma niet. "Natuurlijk mogen vakbonden looneisen stellen, maar de vraag is met welk oogpunt je dat doet. Hoe wil je dit land uit de crisis halen? Is dat door salarisverhoging of door een combinatie van lastenverlichting, geen banenverslindende nivellering en een overheid die kleiner wordt in plaats van groter. "

Alternatief
Werk boven lonen dus, als het aan Buma ligt. "Als ik met een alternatief kom, zal het dat de kern zijn. Ik ga niet akkoord met een beleid dat dat niet doet, want dat helpt ons verder de crisis in. Om ons heen zie je lichtpuntjes, waarom haakt Nederland niet aan? Omdat het land stil staat. We kunnen echt wel vooruit, maar dan moeten we op banen gaan werken en niet over salarisverhogingen of een grotere overheid gaan praten."

Uitgewerkt recept
Buma staat niet te popelen om plaats te nemen in het kabinet. Hoewel hij naar eigen zeggen betere oplossingen heeft, vindt hij het voor de continuïteit niet handig dat er nu nieuwe verkiezingen komen. "Dit is de uitslag waar we het mee moeten doen. Maar ik kan wel zorgen dat ik het kabinet op een spoor krijg dat het de crisis aanpakt, en dat spoor zie ik heel helder voor ogen. Nederland zit op dit moment niet te wachten op nieuwe verkiezingen. We hebben ze vorig jaar gehad en we kunnen ze elk jaar wel hebben."

Toch: als nu de juiste keuzes worden gemaakt zal de Nederlandse economie meeprofiteren, denkt Buma. "En dan zijn we uit de extra bezuinigingen. Als je doorgaat met keuzes waarbij je iedere keer op het laatste moment kijkt of er bezuinigd moet worden en dan de belastingen verhoogt, dan weet je dat het mis gaat. Het afgelopen jaar zijn de belastinginkomsten 11 miljard lager geworden dan verwacht, dus dat recept werkt niet meer. Kies je een ander recept, dan kom je er wel uit."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen