Hemmen9 aug '13 11:24

PSV-directeur: Ajax dit seizoen maatje te groot voor PSV

Auteur: Harmen Simon Teunis

PSV moet als club altijd het kampioenschap ambiëren, maar dit seizoen komt dat nog te vroeg. De Eindhovense club is dit jaar niet opgewassen tegen Ajax dat volgens PSV-algemeen directeur Tiny Sanders de belangrijkste kampioenskandidaat is.

Algemeen directeur Tiny Sanders
Algemeen directeur Tiny Sanders

"PSV moet altijd zeggen dat het kampioen wil worden, dat hoort bij deze club", zegt Sanders bij BNR Paul van Liempt. Maar hij denkt dat de ploeg van trainer Philip Cocu een maatje te klein is voor Ajax. "Ajax is veel ervarener en heeft een veel grotere kans om kampioen te worden."

Dat PSV dit jaar genoegen lijkt te nemen met een tweede plaats, is ingecalculeerd met het aanstellen van Cocu en een jonge spelersgroep. "Voor dit seizoen is de prioriteit dat het elftal groeit en het de fans aanspreekt", aldus Sanders.

Op twee manieren tweede worden
De algemeen directeur stelt dat je als club op twee manieren tweede kunt worden. Hij noemt Zulte Waregem als voorbeeld, de Belgische club waar PSV van won in aanloop naar de laatste playoff-wedstrijd van de Champions League. "Zij zijn ook tweede geworden in België en hebben dat gefeest met hun fans als een enorme prestatie. Wij zijn ook tweede geworden en dat werd in zijn algemeenheid ook door ons gezien als een buitengewone teleurstelling. Tweede worden op zich zegt niets. Het gaat meer om de manier waarop je het doet."

Voor dit seizoen is zo ver mogelijk komen op het internationale podium ook van belang. "Juist bij deze ploeg is het ontzettend belangrijk dat er Europese ervaring opgedaan wordt. Je ziet ook de honger van de ploeg om alles te winnen en te doen. Die honger is er en dat is heel leuk."

PSV kan zonder Champions League
Hoewel deelname aan de groepsfase van de Champions League na twee overwinningen op Zulte Waregem een stap dichterbij is, heeft de club en deelname aan het miljoenenbal niet nodig. "Financieel gezien is het niet noodzakelijk. Na alle veranderingen de afgelopen paar jaar, zijn wij financieel onafhankelijk van het spelen van Champions League. Het afgelopen jaar en het jaar daarvoor zijn wij gezond geëindigd. Wij kunnen een positieve balans krijgen zonder Champions League."

Maar dat neemt niet weg dat Sanders het geweldig zou vinden als zijn club wél de groepsfase bereikt. "We hebben 12 jaar op rij Champions League gespeeld en de afgelopen jaren niet meer. Voor onze fans zou het terecht zijn als we weer terugkomen. PSV hoort daar qua statuur ook bij. Ik denk dat het niet iets vrijblijvends is en niet iets waarvan wij denken dat het niet erg is als het niet lukt."

Op de vraag hoe de prioriteitenlijst qua prijzen er bij PSV uitziet antwoordt Sanders bevestigend dat het kampioenschap het belangrijkste is, gevolgd door Europees succes en op de derde plek het winnen van de beker. "Het belangrijkste sportief voor iedere club is kampioen worden", benadrukt hij nog maar eens. "Het wordt weer tijd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen