Hemmen31 dec '12 13:21

Yvo van Regteren Altena | Al 200 keer op en top een übersnob

Auteur: BNR Webredactie

BNR's huissnob Yvo van Regteren Altena is jarig! vandaag zijn tweehonderdste column! Een uitgelezen moment om eens uitgebreid in te gaan op de diepere betekenis van het wezen van.... de snob!

"Ik weet niet of het iets is om trots op te zijn. Wonderlijk dat ik altijd maar heb getolereerd dat ik als huissnob de boeken in ga. Er staan allemaal vuige kwalificaties in de boeken over snobs: iemand die zich superieur voelt, meent dat hij een betere smaak heeft dan de ander, neerkijkt op de ander, niet tot de elite behoort maar wel probeert toegang tot de hogere kringen te krijgen door te doen alsof-ie van alles en nog wat afweet..."

Eton
De term snob is ooit ontstaan op Eton, een op en top Engelse private school die in de vijftiende eeuw gesticht werd door Henry VI, voor nota bene armlastige maar talentvolle studentjes. Maar dat is allang niet meer zo: "Inmiddels is het een school voor wereldwijde übersnobs."

"Het schoolgeld bedraagt tegenwoordig zo'n 30.000 pond per jaar, het barst van de tradities en het meest bekakte Engels hoor je daar spreken." En nog altijd gaat het om knaapjes van dertien tot achttien, gehuld in tenues volgens stikte codes: wit hemd, witte das, zwart vest, dito rokkostuum met lange slippen en een grijze streepjesbroek.

Maatschappelijke rang
Toen ook de adel zich aangetrokken begon te voelen tot de dure kwaliteitsschool die Eton was, werd de maatschappelijke rang opeens relevant. Informeel, maar ook in de klassenlijsten. De niet-adellijke jongetjes kregen de Latijnse afkorting Sine Nobilitate mee, kortweg S. Nob. Ofwel: snob.

Yvo van Regteren Altena is BNR's huissnob, maar ook lifestylejournalist voor onder andere NRC Handelsblad en Quote magazine. Met Jort Kelder maakt hij het programma Hoe Heurt het Eigenlijk en schreef hij de boeken Man en Pak en Oude Geld


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen