Hemmen14 jan '13 13:13Aangepast op 14 jan '13 13:33

Yvo van Regteren Altena | Recht zo die gaat, met een skischoen op maat

Auteur: BNR Webredactie

Foeilelijk, met afzichtelijke kleuren en schreeuwerige letters: de gemiddelde skischoen is niet om áán te zien. En dat is natuurlijk niks voor een snob als Yvo van Regteren Altena. Maar er gloort hoop, nota bene in Oostenrijk.

Volgens Van Regteren Altena is er met de gemiddelde skischoen inderdaad nogal wat mis. Maar nu is er de ultieme skischoen, ontwikkeld door een vader en zoon uit het Oostenrijkse Lech. Met de slogan "Ein Skifahrer ist nur zo gut wie seine Schuhe" produceren de twee een echte topschoen, vindt onze huissnob, met gevoel voor detail en individuele wensen.

"Je hebt een buitenschaal in verschillende hardheden; als je meer toerskiër bent dan heb je een andere schaal nodig dan wanneer je echt een racer bent. De binnenschoen is opgebouwd uit 70 onderdelen, helemaal in leer, en een op maat gemaakt voetbed."

Als klap op de vuurpijl wordt er met een plastic injectiebuis schuim in de binnenschoen gespoten. "Dan heb je het idee dat je als een soort crimineel in betonnen tegels wordt gegoten, om te worden gedumpt op de bodem van de zee." Maar het resultaat mag er wezen: "Beduidend meer controle over je ski's dan met een gewone schoen. Zeker als je wat steilere en heftiger pistes neemt, dient meteen de meerwaarde van zo'n maatschoentje zich aan."

Één nadeel: als het binnenwerk van de schoen is afgekoeld, krijg je je voet er met geen mogelijkheid meer in doordat het schuim uitzet. Maar niet getreurd: "Om de schoenen kun je - tegen een meerprijs - een tas kopen met speciale verwarmingselementen, waardoor je je schoenen altijd voorverwarmd aan kunt doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen