Hemmen19 mrt '12 11:11

Samenwerkende regio's moeten jeugdwerkloosheid oplossen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Meer dan 100.000 jongeren zaten vorig maand zonder werk. Regio’s moeten beter samenwerken om jeugdwerkloosheid te bestrijden. "Daar ligt de sleutel", zegt staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op BNR.

"Als je het vergelijkt met andere landen zoals Spanje, waar de jeugdwerkloosheid 50 procent is, doen we het nog steeds goed. Maar 12 procent is te hoog. De sleutel daarvoor ligt in de regio’s. Het vorige kabinet had een actieprogramma jeugdwerkloosheid. Een van de vruchten die we daarvan nog steeds plukken, is een verbeterde samenwerking in de regio's."

Taskforce overbodig
De taskforce van het vorige kabinet mag dan zijn uitwerking hebben gehad, toch is een nieuwe taskforce volgens hem overbodig. "De grootste mobiliteit op de arbeidsmarkt vindt plaats in die regio’s. Ik ben bezig met de collega’s van Volksgezondheid en van Onderwijs om te kijken hoe we de winst van dat actieprogramma in die regio’s vast kunnen houden."

"Want de sleutel ligt echt in een verbeterde samenwerking tussen bijvoorbeeld de zorg en onderwijs en dan uiteindelijk de arbeidsmarkt", zegt De Krom.

Alphen aan den Rijn voorbeeld voor de rest
Hij noemt Alphen aan den Rijn, waar de jeugdwerkloosheid het laagst is, als voorbeeld voor andere regio's. "Daar zie je ook een enorm actieve ondernemersvereniging die heel goed is aangesloten bij scholen, maar ook bij het gemeentebestuur. Met andere woorden: de samenwerking in die regio loopt heel goed. Dat soort samenwerking moeten we vast zien te houden."

Mismatch
De Krom maakt zich verder nog zorgen om het grote verschil tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Daarom pleit het voor het aantrekkelijk maken van opleidingen en het aantrekkelijker maken van werk waar tekorten zijn. Maar de jongeren moeten zelf ook verstandig kiezen. "Je moet zorgen dat je een opleiding kiest waar ook werk in is. En hier zit echt een probleem", zegt De Krom.

"We kunnen niet hebben dat er veel jongeren thuis zitten, terwijl aan de andere kant in sommige sectoren zoals de zorg en de techniek grote tekorten zijn. Ik zou tegen jongeren willen zeggen dat als je een opleiding kiest, wees dan heel zorgvuldig welke opleiding je kiest en kies een opleiding waar ook echt werk in is. Daar begint het mee."

Luister hier naar het gesprek van Paul van Liempt met staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen