Hemmen1 dec '11 10:29

Gaten graven lost honger en armoede op

Auteur: Harmen Simon Teunis

"Voedselhubs zijn pleisters. De grond weer vruchtbaar maken door graven en wachten op regen is de oplossing voor extreme armoede en honger", zegt Dennis Karpes van de Naga Foundation.

Het is waar de Naga Foundation, de nieuwe organisatie van Dance4Life-oprichter Dennis Karpes, zich mee bezighoudt.

Moeder natuur kickstart zichzelf
De basis van de oplossing is een techniek die is bedacht door een van de oprichters van de Naga Foundation, Peter Westerveld. Karpes legt uit wat de techniek inhoudt. "Peter is de aardkorst open gaan trekken met machines. Want die bovenste laag is gecompacteerd en zit als een klomp in elkaar gedrukt."

"Zodra die bulldozer er doorheen gaat zie je ineens veel ruimte in de aarde. Als de regentijden dan komen komt de neerslag rechtstreeks terecht in de gegraven droge grachten. Het is wachten op regen en moeder natuur kickstart zichzelf", zegt Karpes.

En die techniek moet de oorzaak van het probleem bij de wortels aanpakken. En dat is niet een gebrek aan water, legt Karpes uit. "Het grote probleem is een aardoppervlakteprobleem. Dat komt door ontbossingen, erosie, verkeerd landbouwgebruik en de klimaatissues. Het water gaat de grond niet meer in."

Succesverhaal
Als voorbeeld vertelt Karpes over een situatie in Mali, waar Westerveld's techniek een groot succes bleek. "30-duizend man stond op het punt te vluchten. Hij ging hen helpen en tekende in waar ze moesten graven en was net op tijd voor het regenseizoen. Dat gebied is vruchtbaar geworden, en de bevolking heeft veel meer van het land af kunnen halen. Er was tot drie keer meer oogst in een jaar tijd. De lokale bevolking praat over een wonder."

Klimaatvluchtelingen
Daarmee kan het project dus ook helpen een groot probleem op te lossen. Karpes: "Als dit goed toegepast wordt hoeft men niet meer te vluchten zoals in Ethiopië, Somalië en Kenia. De VN zegt dat er binnen nu en tien jaar vijftig miljoen klimaatvluchtelingen zijn. Als er straks vijftig miljoen gaan lopen komen er nog een paar miljoen deze kant op. We kennen de problemen. We moeten nu denken aan oplossingen. Wij kunnen de gebieden die voor dood liggen weer vruchtbaar maken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen